Gemeente Schiedam


Schiedam koploper aanpak verouderde naoorlogse wijken

Vorige week gaf wethouder Henk Jan Habermehl het startsein voor de bouw van het project De Contrabas in Groenoord. Het gaat om een winkelcentrum met woningenaan de Laan van Bol'Es. Na de start van het Ensemble is dit het tweede nieuwbouwproject dat aan de Laan Van Bol¿Es in uitvoering komt en waarmee weer een belangrijke stap wordt gezet bij de verbetering van de wijk.

Schiedam is in Groenoord en Nieuwland voortvarend bezig met het realiseren van nieuwe woningen. Onlangs meldde het dagblad Trouw dat Schiedam van de dertig grootste steden zelfs koploper is bij de aanpak van de verouderde naoorlogse wijken. Aanleiding voor deze berichtgeving is een verslag van het Centraal Fonds Volkshuisvesting. Een fors deel van de ruim 14.000 corporatiewoningen in onze stad, bijna 32% (dat zijn ruim 4500 woningen) komt in aanmerking voor sloop of ingrijpende renovatie. Aantrekkelijke nieuwbouwprojecten verrijzen op plekken waar de oudere flats zijn gesloopt. Zoals aan het Toernooiveld, de Goeman en Parkweg Noord.

Wethouder Habermehl benadrukte tijdens zijn toespraak, voorafgaand aan de officiële start, dat zoiets alleen kan als alle betrokkenen goed met elkaar samenwerken. En dan gaat het over Woonplus, over de gemeente, het gemeentebestuur, de private partijen en niet op de laatste plaats natuurlijk ook over de bewonersorganisaties die actief bij de wijkaanpak betrokken zijn.

Ook wees hij erop dat het verbeteren van wijken meer is dan alleen slopen en bouwen van woningen. Dat mag ook blijken uit de prestatieafspraken 2005 die op dezelfde middag door gemeente en Woonplus werden ondertekend. Behalve over de bouw van woningen worden daarin afspraken gemaakt over bijvoorbeeld het opstellen van wijkplannen voor West en Zuid, het verbeteren van straten, pleinen, binnentuinen in de herstructureringsgebieden, het stimuleren van economie en werkgelegenheid in de wijken en het uitvoeren van het integraal veiligheidsbeleid.