Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: De nieuwe getuige
Uitzenddatum: Do. 17 februari 2005, 20.30u
Verslaggeving: Arie Rijneveld

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag op de valreep een nieuwe getuige gehoord in het Nomads-proces. Drie Hells Angels zouden in de cel in het bijzijn van R.E. hebben gesproken over de drievoudige moord op hun clubgenoten. Hoe betrouwbaar is deze getuige?

Hoge hoed
âDe bekende hoge hoed waar op het laatste moment iets uit wordt getoverdâ, noemde advocaat Meijering de actie van het OM. âDeze ontwikkeling illustreert de bewijsnood waarin het OM verkeert.â De rechtbank vindt ook dat het OM laat is met de getuige, maar wilde hem wel horen. De strafeis waar justitie vandaag mee zou komen, is daarom uitgesteld.

Bedreigingen
De 22-jarige E. zit momenteel een celstraf uit wegens het bedreigen van minister Verdonk. In een telefoontje aan RTV Noord-Holland zei hij dat ze binnen twee weken moest terugkomen op haar integratiebeleid. Anders âzou zij de gevolgen wel merkenâ.

Rolverdeling
E. verbleef in augustus toevallig twee uur in hetzelfde cellenblok als de drie Nomads. Daar praatten ze in het Limburgs over het clubhuis en hun rolverdeling bij de drievoudige moord. E. heeft vier jaar in Limburg gewoond en kon daardoor het gesprek verstaan.

Bescherming
âAls je hier met iemand over praat, maken we je doodâ, hebben de Nomads E. volgens eigen zeggen bedreigd. Vorige week stapte hij toch met zijn verhaal naar de politie. Volgens het OM is er geen deal gesloten, maar de getuige zit wel in het
getuigenbeschermingsprogramma.

Geleenbeek
In totaal staan er in het proces vijftien Limburgse Hells Angels terecht wegens drievoudige moord. De lijken van de drie clubgenoten, onder wie de 54-jarige president van de motorclub, werden een jaar geleden gevonden in Geleenbeek bij het Limburgse dorp Echt.

Ripdeal
Het spoor leidde al snel naar de Nomads zelf. Het lijkt erop dat de mannen in het clubhuis vermoord zijn vanwege een ripdeal. De kroongetuige in het proces is Angelo D., aspirantlid van de Antilliaanse motorclub Carribbean Brothers. Andere getuigen hebben verklaard dat D. veel gelogen heeft.

In Netwerk geeft L. van Kleef, een van de advocaten van de Nomads, een toelichting op deze nieuwe getuige. Mag het OM plotseling een nieuwe getuige aandragen? En hoe betrouwbaar is deze E.?