Persbericht / nr. 01-2005
17 februari 2005
RIKILT in project sportdoping WADA
RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid (onderdeel van Wageningen UR), heeft onlangs een driejarig onderzoeksproject binnengehaald bij WADA, het Wereld Anti-Doping Agentschap.
Het project is getiteld "Toepassing van Time-of-Flight massaspectrometrie als identificatie-methode voor WADA laboratoria". In dit project wordt samen met het IOC (Internationaal Olympisch Comité) dopinglaboratorium van Athene gewerkt aan de toepassing van Time-of-Flight massaspectrometrie. Dit is een gevoelige detectie- en identificatiemethode voor het opsporen van een scala aan verboden middelen zoals anabole steroïden, bèta-agonisten, corticosteroïden en andere verboden stoffen van de dopinglijst.
Eerder was het RIKILT succesvol in de toepassing van deze techniek bij de opsporing van illegaal hormoongebruik in de veehouderij. In 2003 werd een nieuwe design bèta-agonist ontdekt, het zogenaamde 'broertje van clenbuterol . Het RIKILT heeft zich toegelegd op de ontwikkeling en toepassing van screening van preparaten, voer en urinemonsters op hormonale werking met behulp van bioassays. Met een bioassay kan voor een groot aantal monsters tegen relatief lage kosten snel worden vastgesteld of er stoffen met hormonale werking aanwezig zijn. Vervolgens worden in de verdachte samples met behulp van Time-of-Flight massaspectrometrie de werkzame stoffen (bekende en onbekende) geïdentificeerd.
Omdat er grote overeenkomsten bestaan tussen de toegepaste preparaten en de opsporingsmethoden in de sportdoping en in de veterinaire controle, is het voor het RIKILT nuttig om waar mogelijk samen te werken met andere dopinglaboratoria zoals het IOC dopinglaboratoria in Athene.
Het WADA geeft jaarlijks subsidies aan dopinggerelateerd onderzoek, voornamelijk gericht op het ontwikkelen van nieuwe detectiemethoden. Het belangrijkste streven van WADA is om de anti-doping regels en procedures wereldwijd te harmoniseren. Dit om onder andere de hoogte van sancties, de definitie van doping, de lijst van verboden stoffen en de in te zetten opsporingsmethoden gelijk te schakelen. WADA werkt nauw samen met het IOC, de internationale sportbonden, de nationale olympische comités en de sporters.
50c209.gif
Wageningen Universiteit