Ingezonden persbericht


PERSBERICHT VRIJSCHRIFT/FFII --


---

Tweede Kamer neemt motie aan om softwarepatent te stoppen
---

Den Haag, 10 februari 2005 -- Het Nederlandse parlement heeft zojuist een motie aangenomen waarin de regering wordt verzocht te voorkomen dat de software patenten richtlijn als A-punt verschijnt op de agenda van de Raad voordat de Commissie heeft geantwoord op het verzoek van het Europees parlement de richtlijnprocedure te herstarten. Staatssecretaris Van Gennip heeft bevestigd dat ze de motie uit zal voeren.

Halverwege het debat gaf Van Gennip toe dat ze het "onverstandig" zou vinden als Luxemburg het onderwerp voor volgende week op de agenda zou plaatsen. Een vervolgvraag uit het parlement waarom ze dan niet het uitstel wilde steunen bracht haar in een moeilijke positie. Haar enige verdediging was dat ze het Voorzitterschap van de Raad niet voor de voeten wilde lopen.

De motie, ingediend door parlementslid Ada Gerkens van de SP, werd later met en krappe meerderheid van 71 tegen 69 stemmen aangenomen. Steun kwam ban PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en LPF. CDA, VVD en SGP stemden tegen. Van Gennip was er niet happig op de motie uit te vieren, maar verklaarde desalniettemin er gevolg aan te zullen geven.

De motie is belangrijk omdat omdanks het verzoek van het Juridische Comité (JURI) van het Europees Parlement aan de Commissie om een nieuw voorstel in te dienen, de Raad nog steeds van plan is om de betwiste tekst aan te nemen.

Gedurende de afgelopen weken werd uit diverse bronnen vernomen dat de richtlijn als een A-punt (hamerstuk) op de agenda van de EcoFin Raad, die begint om 10 uur op 17 februari. 's Middags diezelfde dag zal de vergadering van voorzitters van het EP normaal gesproken formeel het JURI verzoek voor een herstart aan de commissie doen.

"Door te proberen zowel de beslissing van de vergadering van voorzitters en het antwoord van de commissie voor te zijn, bleef de Raad ontkennen dat er iets mis was", zei Jonas Maebe, bestuurslid van de FFII.

"Het Nederlandse parlement legt de worstenmachine van de Raad tijdelijk stil, zodat de andere EU-instellingen tijd krijgen om hun zaken te bejegenen zoals het hoort, zodat andere EU instituties de kans krijgen de zaken behoorlijk uit te werken. Ik hoop dat de Nederlandse regering deze motie daadwerkelijk uit zal voeren."

In Juni 2004 nam het Nederlandse parlement reeds een motie aan waarin de regering werd opgeroepen zich van verdere steun aan de Raadstekst te onthouden. de Nederlandse regering heeft geweigerd deze motie uit te voeren, en verklaarde alleen van standpunt te zullen wijzigen als de discussie heropend zou worden.

De FFII organiseert een demonstratie ter ondersteuning van het Nederlandse parlement en de vergadering van voorzitters van het EP op 17 februari te Brussel, als de Raad van plan is haar tekst van Mei 2004 aan te nemen als A-punt. Een persconferentie zal worden gehouden aan de Marriott Renaissance on 19, Rue du Parnasse, van 13h30 tot 14h3 uur.


---

Commentaar van Betrokken Politici

---

Ada Gerkens (Nederlands parlementslid, SP, indiener van de motie).

Gezien de nieuwe samenstelling van het Europees Parlement, mag worden uitgegaan van een gunstige uitkomst - verwerping dus van de omstreden software-patenten. Deze zijn volstrekt oneerlijk, ze zouden onder meer de grote ondernemingen enorm bevoordelen, ten koste van de kleine software-ontwikkelaars. Het betekent een grote overwinning voor zowel de kleine ICT-er als voor de democratische gang van zaken in Europa. Dit is reden voor een feestje.

Kees Vendrik (Nederlands parlementslid, GroenLinks)

Ik ben zeer opgetogen dat de strategie van aanhoudende druk, namelijk door de staatssecretaris keer op keer naar de plenaire zaal te roepen, nu heeft geresulteerd in een vruchtbare uitkomst. Het signaal naar de Raad is helder: laat het Europees Parlement haar verzoek aan de commissie doen en laat de commissie besluiten tot herstarten van eerste lezing.


---

Extra informatie

---


- De aangenomen motie
http://www.softwarepatenten.be/motiegerkens


- Demonstratie en persconferentie in Brussel
http://demo.ffii.org/demo0502/


- Commentaren van parlementslid Arda Gerkens
http://www.sp.nl/db/nieuws/kamernieuwspage.html/2993


---

Contact

---

Arend Lammertink
arend@vrijschrift.org
tel. +31 (0)6 5425 6426

Ante Wessels
ante@vrijschrift.org
tel. +31 (0)6 100 99 063

Dieter Van Uytvanck
dieter@vrijschrift.org
tel. +31 (0)6 275 879 10


---

Over Vrijschrift -- http://www.vrijschrift.nl

---

Stichting Vrijschrift heeft als doel het bevorderen en het beschermen van intellectuele goederen die vrij te verspreiden en aan te passen zijn. Vrijschrift probeert bewustwording te realiseren van de betekenis van het publieke domein voor de samenleving. Bescherming van het publieke domein is van groot economisch en maatschappelijk belang en vormt een belangrijke activiteit. Internationaal wordt samengewerkt met de Foundation for a Free Information Infrastructure, de Free Software Foundation, Project Gutenberg en vele andere organisaties.


---

Over FFII -- http://www.ffii.be , http://www.ffii.org
---

De Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (Foundation for a Free Information Infrastructure) is een non-profit organisatie die gevestigd is in München en zich bezig houdt met bewustmaking rond gegevensverwerking. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden. Meer dan 500 leden, 1200 bedrijven en 75.000 sympathisanten hebben FFII de toestemming gegeven hen te vertegenwoordigen in het publieke debat over exclusieve rechten (intellectuele eigendom) op het gebied van software.

_______________________________________________
News mailing list
News@vrijschrift.nl
http://mailman.vrijschrift.org/listinfo/news