CDA

17-02-05
Overeenstemming over strafrechtelijke sancties bij illegale olielozingen op zee

Het Europees Parlement en de Raad van Ministers hebben overeenstemming bereikt over strafrechtelijke sancties bij illegale olielozingen op zee.
Belangrijk onderdeel van het pakket van maatregelen is de vorming van een Europese kustwacht. Het Maritiem Agentschap voor Veiligheid op Zee (EMSA) zal een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van illegale lozingen op zee door onder meer technische bijstand te verlenen door het gebruik van satelliet-monitoring bij het opsporen van illegale lozingen en door het uitvoeren van controles in de lidstaten.

Het oorspronkelijke wetsvoorstel is een direct gevolg van de olieramp met de Prestige ruim 2 jaar geleden aan de Spaanse kust. Honderden kilometers kust raakten toen ernstig beschadigd. Het pakket maatregelen beoogt niet alleen de gevolgen van rampen te beperken, maar ook illegale lozingen op zee te bestrijden.

In de EU-wateren vinden jaarlijks 90.000 gevallen van oliedumping plaats, vooral als gevolg van het illegaal schoonspoelen van tanks. Hierdoor wordt jaarlijks een half miljoen ton olie gedumpt. Dit heeft verwoestende effecten op het maritieme milieu en is de doodsoorzaak van meer dan de helft van de dode zeevogels. Het kan in principe gemakkelijk voorkomen worden door gebruik te maken van havenontvangstinstallaties.

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool onderhandelde namens het Europees Parlement met de Raad van Ministers: "De meeste landen treden niet of nauwelijks op tegen deze olielozingen op zee. De nieuwe richtlijn zorgt voor effectieve opsporing binnen een Europese aanpak. Ook zijn nu voor het eerst strafrechtelijke sancties geïntroduceerd. Dit is nieuws, want de Ministers van Justitie wilden dit tot nu toe niet Europees regelen, maar onder een nationale competentie houden."

"De wetgeving waarborgt het feit dat iedere verantwoordelijke schakel in de keten vervolgd kan worden en niet alleen de bemanning en kapitein. Alleen op deze manier kan het illegaal dumpen van olie echt aangepakt worden. Bij het veroorzaken van opzettelijke en ernstige verontreiniging binnen de territoriale zee kan zelfs een gevangenisstraf worden opgelegd. Verder gelden er extreem hoge geldboetes bij overtredingen tot een maximum van 1.500.000 Euro."

"Voor wat de Europese kustwacht betreft, is afgesproken dat de Europese Commissie nog in 2006 op basis van een haalbaarheidsstudie een concreet voorstel zal doen over de oprichting van zo´n Kustwacht."