Deelgemeente Osdorp Amsterdam


De 24 buurten van Osdorp
17 februari 2005

De meeste namen zijn allang in gebruik en zullen dus geen enkel probleem opleveren. Een paar van de nieuwe namen moeten misschien een beetje wennen, maar ze liggen erg voor de hand.

Tot nu toe hanteerden bewoners, bewonerscommissies, verenigingen en zelfs soms afdelingen van het stadsdeel vaak een eigen buurtindeling en buurtnaam. Dit is verwarrend voor de communicatie van het stadsdeel en voor de communicatie tussen bewoners onderling.

Vier wijken
Stadsdeel Osdorp is al jaren ingedeeld in vier wijken. Die wijkindeling blijft bestaan. Maar bewoners weten vaak niet eens in welke wijk ze wonen. Wijken zijn niet herkenbaar. Ze weten wel in welke buurt ze wonen. Veel Osdorpers hebben in hun buurt een sociaal netwerk. Daar zijn ze actief bijvoorbeeld door het organiseren van buurtfeesten of deelname aan een buurtplatform. Een bekende naam is voor een buurt een sterk herkenningspunt. Wie kent niet De Pijp, de Indische buurt of de Rivierenbuurt?

Grenzen
Klik op de pdf rechts op deze pagina of op de afbeelding hieronder voor een kaartje met buurtnamen. U ziet daar de buurten weergegeven. De grenzen van de buurten zijn meestal duidelijke scheidingen zoals drukke wegen, parken, water of trambanen. In de praktijk beschouwden Osdorpers dat al als de grenzen van hun buurt. De letters in de buurten corresponderen met het namenlijstje onder de plattegrond.

Wijk 1
A. Bergenbuurt
B. Merenbuurt
C. Valutabuurt
D. Eilandenbuurt
E. Verzetstrijdersbuurt
F. Vrijheidstrijdersbuurt
G. De Punt
H. Bedrijvencentrum Osdorp
I. Langswater
X. De Akerwegen

Wijk 2
J. Reimerswaalbuurt
K. Wildemanbuurt
L. Meer en Oever
M. Torenwijck
N. Blomwijckerbuurt

Wijk 3
O. Borrendammebuurt
P. Stadspark (buurt)
Q. (Jan) van Zutphenbuurt
R. (Oud-) Sloten

Wijk 4
S. Centrum Nieuw West
T. Calandbuurt
U. Montessoribuurt
V. Hegeraatbuurt
W. Journalistenbuurt

De nieuwe buurten in Osdorp