Gemeente Eindhoven

Persbericht: 17 februari 2005, no. 31

Eindhovens pilot-project Opvoedingsondersteuning Oud-Woensel geslaagd

Invoering opvoedingsondersteuning op alle Spilcentra

Niet alleen op TV trekt eerste hulp bij opvoeden de aandacht. Ook in het echte leven voorziet opvoedingsondersteuning in een grote behoefte. Dat blijkt uit het Eindhovense pilot-project Opvoedingsondersteuning Oud-Woensel. Twee jaar lang konden ouders op de scholen t Palet, Atalanta en De Opbouw terecht met vragen over opvoeding.

Het project (een resultaat van samenwerking tussen welzijnsorganisatie Loket W, de GGD, de scholen, Bureau Jeugdzorg en K2) is zo succesvol dat de gemeenteraad geld beschikbaar heeft gesteld om de functie Opvoedingsondersteuning in de toekomst in heel Eindhoven in te voeren. Op de projectscholen zal de functie worden voortgezet. Op de Spilcentra (onder andere kinderopvang, peuterspeelzaal en basisschool onder één dak) wordt de opvoedingsondersteuning stapsgewijs ingevoerd.

Ouders kunnen op de genoemde scholen terecht bij de zogenaamde opvoedingsondersteuner (OO-ster), met allerlei vragen over de opvoeding van hun kind(eren). Van Mijn dochter van zes wil maar niet gaan slapen, hoe krijg ik haar in bed? tot Mijn zoon van elf spijbelt, wat moet ik doen?.

De OOster geeft informatie, tips en adviezen. Ouders kunnen terecht voor één of enkele individuele gesprekken, op school of bij de ouder thuis. Ook worden er thema-bijeenkomsten op school georganiseerd, waar ouders met elkaar kunnen praten. Veel ouders hebben dezelfde problemen met hun kind zoals niet luisteren, treuzelen, een grote mond enzovoorts. Tijdens de bijeenkomsten kunnen ouders dan hun ervaringen delen en elkaar tips geven.

Laagdrempelig
De OOster is gemakkelijk toegankelijk voor ouders. Zij is bij het halen en brengen regelmatig op school aanwezig, komt op ouderavonden en is aanwezig bij activiteiten op school. Ouders kunnen zelf contact met haar opnemen. Ook kan de leerkracht ouders naar de OOster verwijzen. Mede door deze laagdrempeligheid hebben vele ouders de weg naar de OOster gevonden. In de afgelopen twee jaar hebben 93 gezinnen (dat is bijna één op de vijf, 18 procent van het totaal) contact gehad met de opvoedingsondersteuners. Daarnaast zijn er 27 thema-bijeenkomsten georganiseerd die in totaal door 143 ouders zijn bezocht.

Doorverwijzen
Wanneer de ouders of het kind meerdere of grotere problemen hebben, zijn de gesprekken met de OOster vaak niet voldoende om deze op te lossen. Er is dan hulpverlening nodig. De OOster helpt de ouders dan met het vinden van de persoon of instantie die de juiste hulp kan bieden, zoals schoolmaatschappelijk werk of algemeen maatschappelijk werk. De OOsters werken nauw samen met andere instanties die betrokken zijn bij de ouders en/of de opvoeding. In de eerste plaats natuurlijk met de school en de leerkrachten, maar ook met het schoolmaatschappelijk werk, het algemeen maatschappelijk werk, home-start en de GGD.

Bewuster opvoeden
Uit de evaluatie van het project blijkt dat zowel ouders als scholen veel bewuster bezig zijn met opvoeden. Er wordt meer over gepraat. Ouders die vroeger weinig betrokken waren bij school, of die niet gewend waren over opvoeding te praten, komen soms wel naar de thema-bijeenkomsten. Leerkrachten vinden het prettig dat ze ouders ondersteuning kunnen aanreiken als ze zien dat hier behoefte aan is.

© 2005 Gemeente Eindhoven