Sociaal en Cultureel Planbureau


Meting kwaliteit van leven in verzorgingshuis

Een belangrijk doel van zorginstellingen is om bewoners een goede kwaliteit van leven te bieden. Het is echter niet makkelijk om kwaliteit van leven te kwantificeren. Vooralsnog gebeurt dat voornamelijk door punten toe te kennen voor objectief waarneembare kenmerken van het aanbod waarvan men aanneemt dat ze goed zijn voor de bewoners, bijvoorbeeld ruime kamers, gediplomeerd personeel en een klachtenregeling. In die metingen komt echter niet tot uiting wat de bewoners er zelf van vinden.

Daarom verkent het SCP nu de mogelijkheden om hun beleving in beeld te brengen. Naast de gebruikelijke tevredenheids-enquêtes wordt daarbij ook geëxperimenteerd met de methode van 'multi-moment opname', ook wel 'Experience Sampling Method (ESM)genoemd. Daarbij rapporteren mensen hoe ze zich op het moment van ondervraging voelen en wordt de kwaliteit van leven bepaald aan de hand van de gemiddelde stemming over een bepaalde periode.

Deze methode zal worden uitgeprobeerd in een verzorgingstehuis in Rotterdam. In die verkenning zijn de volgende vragen aan de orde:
1. 1. Hoe kan deze methode het best worden toegepast in deze context?, bijvoorbeeld hoe vaak per dag kun je mensen vragen, kunnen ze met een palmcomputer overweg, welke vraag geeft het minste misverstand, etc.

2. 2. Verschillen de uitkomsten hiervan van de gangbare meetmethoden voor bepaling van de globale levenskwaliteit?
3. 3. Kan deze methode ook gebruikt worden om het effect van de zorg op onderdelen te volgen, b.v. kun je hiermee zichtbaar maken of extra uitjes de stemming ook op langere termijn verhogen?

Inlichtingen: dr. Crétien van Campen, e-mail: en dr. A. van den Broek, e-mail:

Bij het SCP zijn er op dit moment geen mogelijkheden om stage te lopen.