Dienstenbond CNV

Nog geen nieuwe CAO PinkRoccade
17-02-2005

CNV Dienstenbond wil op korte termijn afspraken maken over een aantal belangrijke CAO-onderwerpen. Dat lijkt niet te lukken. De onderhandelingen zitten met name vast op het loonbod. Daarnaast merken we dat het nieuwe functiehuis niet overal even goed is/wordt toegepast. Een belangrijke taak voor de Ondernemingsraden.

Loonontwikkeling

PinkRoccade heeft voorgesteld de salarismatrix in te vullen met een budget van 0,85%. CNV Dienstenbond vindt dat volstrekt onder de maat.

Ten eerste omdat een dergelijk laag percentage in schril contrast staat met de salarissen en de bonusregelingen van de top van PinkRoccade over 2004. We constateren dat zowel de vaste salarissen als de bonussen sterk zijn gestegen. Dat de vaste salarissen stijgen, is op zich niet verwonderlijk, gelet op het feit dat deze salarissen al 4 jaar stil hebben gestaan en relatief laag waren in vergelijking met de rest van de markt.

De bonusregelingen voor zowel de directie als de Raad van Commissarissen zijn absurd. In onze beleving is een bonus relevant als de prestaties van de onderneming dat toelaten. Als het goed gaat met de onderneming, is een bonus prima. Maar laat dan alle medewerkers daarvan profiteren. Gaat het niet zo goed met de onderneming (en dat lijkt aan de orde te zijn), dan hoort ook de top een pas op de plaats te maken.

Ten tweede omdat het geen zin heeft met een dergelijk laag budget de matrix in te vullen. Laten we dan de meeste medewerkers hetzelfde vaste percentage geven.

Ten derde omdat wij willen vasthouden aan het invullen van het centrale vakje in de matrix (normaal/ goed functioneren, vakje 100-108%) en dat niet willen neerleggen bij de Centrale Ondernemingsraad.

Wij hebben voorgesteld alle medewerkers met een beoordeling normaal/goed op 1 januari 2005 een loonsverhoging van 1,25% te geven. Dit conform onze voorstellenbrief. Ook de salarisbanden zouden per dezelfde datum moeten stijgen met hetzelfde percentage. Niet pensioengevend, maar wel structureel. De onderschaligheid zou moeten worden opgelost per 1 juli 2005.

Gelet op de situatie waarin PinkRoccade verkeert, is dit beslist geen abnormale eis. PinkRoccade komt begin maa rtmeteenreactie.

Nieuw functiehuis

Externe adviseurs hebben aangegeven dat invoering van het nieuwe functiehuis een schoolvoorbeeld is, gelet op het aantal bezwaar- en beroepsprocedures.

CNV Dienstenbond constateert dat bij bepaalde werkmaatschappijen redelijk veel medewerkers een bezwaar- of beroepsprocedure zijn gestart. Dit geldt met name voor Prins, Civility en Public. Sommige bezwaren en beroepen concentreren zich op een beperkt aantal functies en daar zal wat aan moeten gebeuren.

Wat in onze ogen niet kan (maar wat wel is gebeurd), is dat locale managers bij de indeling van functies, hebben gekeken naar de financiële consequenties voor de medewerkers. Hoewel begrijpelijk dat het gebeurt (bv. om bovenschaligheid te vermijden), is het in onze ogen niet acceptabel. Immers, daardoor hangt het van de manager af in welke functie of salarisschaal medewerkers worden ingedeeld. Dat riekt naar willekeur en daar mag bij functiewaardering geen sprake van zijn.

Het verzoek aan Ondernemingsraden is om signalen te melden bij ondergetekende of bij de Holding. Dan worden gevallen uitgezocht en waar nodig gecorrigeerd.

Dit kan betekenen dat meer medewerkers boven- of onderschalig worden, maar hier staat of valt wel de systematiek van functiewaardering mee. Immers, de geloofwaardigheid van het systeem en van het management van PinkRoccade is in het geding.

Aanvulling 2^e Ziektejaar

PinkRoccade heeft een constructief voorstel gedaan om dit lastige dossier op te lossen. PinkRoccade wil het mogelijk maken om door middel van een verzekering een aanvulling vanaf 70% van het loon te realiseren.

Er zijn nog twee belangrijke geschilpunten: moet deze verzekering collectief (voor alle medewerkers) gelden of op basis van vrijwilligheid? Uw werkgever gaat voor vrijwilligheid. Het tweede punt betreft de kosten. PinkRoccade wil dat de werknemer zelf de kosten voor deze verzekering draagt.

CNV Dienstenbond heeft voorgesteld om de kosten voor de vakbondsleden te laten vergoeden door de werkgever.

Hoe nu verder?

Op 11 maart worden de onderhandelingen vervolgd met de directie. Natuurlijk proberen we er uit te komen, maar ik ben bang dat het een lang verhaal gaat worden.

Vragen?

Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055 577 26 40) of per mail (w.burggraaf@cnvdibo.nl).

Ik ben vanaf 28 februari weer te bereiken.