Gemeente Den Helder

17-02-2005
De Stelling van Den Helder versterkt

Anno 2005 is de Stelling van Den Helder nog merkbaar aanwezig in onze stad. Dit imposante verdedigingswerk dat in opdracht van Napoleon in 1812 werd gebouwd, heeft in grote mate bepaald hoe Den Helder er vandaag de dag uitziet. De structuur van de Forten Kijkduin, Erfprins, Westoever, Oostoever, Dirksz Admiraal en Harssens, maar ook de liniewal met de schootsvelden en de grachtengordel zijn grotendeels bewaard gebleven, en zijn beeldbepalend voor onze stad. Het is een uniek gebied van grote cultuurhistorische en landschappelijke waarde, dat behouden moet blijven. Daarom wordt de Stelling van Den Helder dit jaar door de Rijksoverheid aangewezen tot beschermd stadsgezicht.

De Stelling op herhaling
In 2003 heeft de gemeenteraad de structuurvisie De Stelling op herhaling vastgesteld. Hierin staat in grote lijnen hoe de Stelling in de toekomst ingericht zou moeten worden. De linie is, behalve een scheidslijn tussen de binnenstad en het gebied daarbuiten, een belangrijke doorgaande verbindingslijn tussen Fort Erfprins en Fort Westoever. Juist door deze doorgaande verbinding kun je zien dat Den Helder een vestingstad is. Datzelfde geldt voor de doorsnijdingen, ook wel coupures genoemd, van de liniewal. Dit zijn de wegen die er doorheen gaan, zoals de Middenweg Marsdiepstraat. Deze coupures zijn niet meer weg te denken uit ons stadsbeeld. Dat doen we dus ook niet. Wel willen we het gevoel van het binnenrijden van een vesting vergroten. De vraag is: hoe krijg je dat gevoel weer terug?

Herstel van de Stelling
Het bureau H+N+S Landschapsarchitecten heeft samen met Beek & Kooiman Cultuurhistorie onderzoek gedaan naar de historie van de liniedijk en een inventarisatie gemaakt van de profielen van de liniewal. Deze staan in het rapport Herstel van de Stelling van Den Helder, ontwerp voor de profielen Liniedijk en fort Westoever/Oostoever van juni 2004. Voorgesteld wordt om van de Stelling de bijzondere karakteristieken goed zichtbaar te maken. Dit zijn het aarden grondlichaam, oftewel de liniedijk op zich, maar ook de doorgaande structuur ervan vanaf Fort Erfprins tot aan Fort Westoever. De liniedijk wordt teruggebracht in zijn oorspronkelijke profiel, waardoor de beleving ervan wordt vergroot. De coupures vragen om een hedendaags accent; we rijden tegenwoordig immers ook niet meer op paard-en-wagen de stad in! Daarom is gekozen voor het restaureren van het dijkprofiel van de liniewal en, als markant punt in de doorgaande structuur van de linie, het accentueren van de coupures bij de Huisduinerweg, de Middenweg Marsdiepstraat en het fietspad bij de Sportlaan. Architect W. Schagen heeft hiervoor een plan gemaakt, waardoor het idee en de beleving van een vestingstad sterker zullen worden. Voor de coupures worden zogeheten keermuren gemaakt, die gemetseld worden in baksteen. Hiervoor zijn inmiddels monumentenvergunningen verleend. De kapvergunning die eveneens nodig is, is aangevraagd maar nog niet verleend.

Informatie
Wilt u meer informatie of heeft u vragen over het project Stelling van Den Helder, neem dan contact op met de heer W. Wienstroër, projectleider Stelling van Den Helder. U kunt hem op werkdagen bereiken via telefoonnummer (0223) 671872.

Wilt u reageren op de plannen? Dat kan!
Het rapport Herstel van de Stelling van Den Helder, ontwerp voor de projecten Liniedijk en fort Westoever/Oostoever ligt vanaf 18 februari voor iedereen ter inzage bij de Klantenservice in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20. U kunt tot 1 april 2005 uw reactie op het rapport schriftelijk indienen. In de openbare kennisgevingen leest u meer hierover.