GroenLinks

17 februari 2005

30 kilo vermiste plutonium leidt tot kamervragen

Vandaag werd bekend dat de Britse opwerkingsfabriek Sellafield 30 kilo plutonium kwijt is, genoeg voor 8 atoombommen. Deskundigen vinden in reactie hierop dat opwerking gestaakt moet worden worden. GroenLinks wil een snelle reactie van het kabinet, juist nu sommige bewindslieden het debat over kernenergie willen heropenen.

Vragen van de leden Duyvendak en Vendrik (GroenLinks) aan de staatssecretaris van VROM, de minister van BZK en de minister van BuZa over het zoekraken van 30 kilo plutonium in Sellafield.


1. Kent u het bericht "Sellafield mist 30 kilo plutonium"(teletekst 17 februari 2005)?


2. Wat betekent het feit dat plutonium zoekraakt voor de veiligheid van kernenergie?


3. Kunt u een overzicht geven van de vermissingen van plutonium uit opwerkingsfabrieken wereldwijd in de afgelopen tien jaar?


4. Klopt het dat een meetverschil van 30 kilo plutonium per jaar voor een opwerkingsfabriek "niet ongebruikelijk" is, zoals de Britse autoriteiten beweren?


5. Deelt u het standpunt dat de mogelijkheid dat nucleair materiaal in handen valt van terroristen een groot gevaar vormt? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?


6. Deelt u het standpunt dat kernafval niet meer moet worden opgewerkt zolang niet 100% gegarandeerd is dat er bij dat proces geen radioactief materiaal zoekraakt? Zo nee, waarom niet?


7. Op welke wijze wordt gegarandeerd dat het kernafval uit de kerncentrale Borssele dat in Frankrijk wordt opgewerkt, niet zoekraakt?


8. Komt het Nederlandse kernafval dat in het buitenland is en wordt opgewerkt, terug naar Nederland? Zo ja, op welke termijn? Hoe wordt de veiligheid van het transport gegarandeerd?


9. Wat betekent de terugkomst van het opgewerkte Nederlandse afval voor de veiligheidssituatie in Nederland? Is hiervoor al een veiligheidsanalyse gemaakt? Zo nee, waarom niet en wanneer gaat dit gebeuren? Zo ja, wat zijn de uitkomsten hiervan?


10. Wat zijn de kosten die verbonden zijn aan het beveiligen van het radioactief materiaal, zowel het materiaal dat in de kerncentrale Borssele in gebruik is als het afval uit Borssele, waar zich dat ook bevindt?