EDUKANS

Confronterende week in Ethiopië voor Nederlandse leerlingen

Donderdag 17 februari komen 43 jongeren van 40 middelbare scholen op Schiphol aan na een indrukwekkende week in Ethiopië. Voor de actie Edukans Going Global bezochten de leerlingen als verslaggever onderwijsprojecten.

Op initiatief van Stichting Edukans bezochten de middelbare scholieren een week lang onderwijsprojecten in de stad Addis Abeba en op het platteland. De 43 leerlingen kropen voor een week in de huid van verslaggever. De opgedane ervaringen hebben ze beschreven in een reisverslag. Ook maakten ze fotoreportages en videoverslagen. De verschillen tussen hier en daar kwamen hard aan.

HIV/Aids
Het bezoek aan een schooltje in een sloppenwijk in Addis Abeba was een ware cultuurschok voor de jongeren. s Ochtends hadden zij leuke gesprekken met de Ethiopische kinderen, s middags brachten zij een bezoek aan hun huizen. Deze van klei, stro en plastic gemaakte hutjes worden bewoond door grote families. De kinderen laten vol trots hun huizen zien. De thuissituatie is vaak schrijnend en confronterend voor de jongeren. De problematiek rond Aids wordt me hier in Ethiopië als een bliksem bij heldere hemel duidelijk, zegt één van de Nederlandse leerlingen. De ziekte is niet aan de oppervlakte te zien, maar het raakt iedereen. En ik sta machteloos.

Mobiel onderwijs
De 40 middelbare scholen die meedoen aan Edukans Going Global voeren dit jaar actie voor onderwijs aan kansarme kinderen in Ethiopië. Met de opbrengst wordt onder andere APDA gesteund, een organisatie die zich inzet voor onderwijs onder het nomadenvolk de Afar. De Afarnomaden trekken van plaats naar plaats en nemen hun eigen onderwijzers met leskisten mee om hun kinderen toch onderwijs te kunnen bieden.

Ervaringen delen
De 43 jonge verslaggevers vormen een belangrijke schakel bij het actie voeren op school. Vanaf nu gaan zij hun medeleerlingen en iedereen die geïnteresseerd is, betrekken bij hun ervaringen in Ethiopië. De leerlingen vertellen hun persoonlijke verhalen over wat ze hebben meegemaakt. Voor de meeste jongeren zijn deze belevenissen bepalend voor hun verdere leven.