GroenLinks

Het gevaarlijke charme-offensief van kernenergie

Kyoto-klimaatverandering 16 februari 2005

Terwijl de voorvechters van Kyoto de champagneflessen bij de inwerkingtreding van het klimaatverdrag ontkurkten, startte de kernindustrie haar charme-offensief; kernenergie als het 'schone alternatief'. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Het kernenergie debat is als een wolf in schaapskleren."

Minister Bot van Buitenlandse Zaken wil de mogelijkheid van 'schone kernenergie' onderzoeken en de staatssecretaris van nota bene milieu wil Borsele openhouden. In het Kyoto-verdrag is vastgelegd dat kernenergie niet ingezet mag worden als 'schoon technologie project', zoals dat wel voor zonne- en windenergie mag.

Kernenergieproductie kost ook CO2
Kernenergie is onrendabel en wel degelijk CO2 belastend. Opbouw en afbraak van een kerncentrale zijn een enorm kostbare klus en kosten veel energie. "De bouw van een kerncentrale brengt enorme veiligheidsrisico's met zich mee. Als na 30 jaar de centrale ontmanteld moet worden, zijn naast de kernafval ook bijvoorbeeld de muren van de centrale dusdanig radioactief dat die een groot probleem afvalprobleem vormen. Los van de gevaren van kernproductie en afval, kost opslag ook veel geld en energie." Pas na 7 tot 10 jaar produceert een kerncentrale (als de bouwkosten worden meeberekend) elektriciteit met minder CO2-emissies (per kWh) dan een gasgestookte centrale.

Vergelijkingen
Om de kosten en baten van verschillende energie opwekkers te vergelijken, wordt gewerkt met de 'energie-terugverdien-tijd'. Dat is de tijd die nodig is om de energie die gebruikt is voor bouw en opzet terug te verdienen.

- gas- of oliegestookte centrale
Bij een gas- of oliegestookte centrale is de energie terugverdien tijd één jaar. Nadeel van deze centrales is natuurlijk de niet-duurzame grondstof en CO2 uitstoot.

- kerncentrales
Voor kerncentrales duurt het - afhankelijk van het uraangehalte van de ertsen - maar liefst tien tot achttien jaar voordat de energie die voor de bouw en afbraak is terugverdiend.

- zonne-energie
Op grond van de voortschrijdende technische ontwikkelingen is het denkbaar dat de terugverdien tijd van zonne-energie tot minder dan 1 jaar zal dalen.
Buitenweg concludeert: "Willen we op lange termijn de klimaatsverandering stopzetten, dan moeten we nu inzetten op duurzame energie. Als we daarin investeren gaat het rendement omhoog en de terugverdien tijd nog verder naar beneden."

Investeren in zonne- en windenergie
In de omstreden lezing van minister Bot van buitenlandse zaken waarin hij de optie kernenergie wilde openhouden deed hij ook de oproep om in Europa de energie-portfolio uit te breiden en te investeren in zonne- en windenergie. Daarnaast sprak Bot over overheidsnormen voor energieverbruik van producten - ook van de auto - om zodoende energie-zuinige producten te stimuleren. Buitenweg is blij met die ideeën: "Ik ben benieuwd hoe de Nederlandse regering deze voorstellen van de minister denkt uit te werken en hoop dat het debat niet blijft hangen op het reanimeren van kernenergie maar investeert in alternatieven die de toekomst hebben."


«