Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn draagt bij aan Kyotoverdrag

In vier jaar lager energieverbruik en vermindering uitstoot

Op 16 februari 2005 is het Kyotoverdrag in werking getreden. De benodigde 55 landen hebben het verdrag geratificeerd om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Ook Apeldoorn draagt zijn steentje hieraan bij door beleid en maatregelen om te zetten in projecten die het energieverbruik verminderen, energie duurzaam kunnen opwekken en een hoger rendement bij het gebruik van energie verkrijgen.

Projecten
De gemeente werkt de komende jaren in verschillende projecten samen met partijen aan deze doelstellingen. Voorbeelden hiervan zijn:
* De ontwikkeling van de Whisper; een stadsbus die minder brandstof verbruikt en minder lawaai produceert en minder stof uitstoot.
* Het nemen van maatregelen om het energieverbruik bij gemeentelijke gebouwen te verminderen. Dit levert naast een besparing op de uitstoot van het broeikasgas CO ook een structurele kostenbesparing op voor de gemeente.

* Het toepassen van innovatieve technieken om het energieverbruik lager te maken dan is voorgeschreven bij nieuwe gebouwen die onder verantwoordelijkheid van de gemeente worden ontwikkeld. Voorbeeld hiervan zijn scholen.

* Het ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen waarbij de nadruk gelegd wordt op vermindering van energieverbruik, toepassen van duurzame energie en een efficiënt ruimtegebruik. Ook bij bestaande bedrijventerreinen hoopt de gemeente op dit gebied veel te winnen. Met name bij de bedrijven zelf.

* Het zoeken naar en toepassen van mogelijkheden om duurzame energie (als waterstof en zonenergie) op te wekken.

De komende periode wil de gemeente de projecten concreet vormgeven waarbij er altijd gezocht wordt naar een partnerschap met partijen die daadwerkelijk met de doelstellingen aan de slag moeten: bewoners, bedrijven en instellingen.

Kyoto
Van 1-10 december 1997 vond in Kyoto in Japan de internationale VN-klimaatconferentie plaats, waaraan vertegenwoordigers uit meer dan 160 landen, waaronder Nederland, hebben deelgenomen. Doel van de conferentie was het maken van bindende afspraken over beperking van de totale uitstoot van broeikasgassen. Na moeizame onderhandelingen kon uiteindelijk een compromis worden gesloten, het Kyoto Protocol, dat de geïndustrialiseerde landen dwingt de totale emissie van verschillende broeikasgassen terug te brengen. Dit is de eerste stap om de versterking van het broeikaseffect af te remmen en ongewenste klimaatverandering te voorkomen.

Voor het laatst bijgewerkt op: 16-feb-2005 09:20