Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speech van staatssecretaris Van Geel tijdens de opening van de scholierenconferentie Water4Life 2005 voor scholieren uit 4 en 5 vwo op woensdag 16 februari 2005 in Wageningen.

Dames en heren, jongens en meisjes,

Water4Life, luidt de titel van deze scholierenconferentie. Die titel doet wat merkwaardig aan, zo kort na de Tsunami in zuidoost-Azië. Misschien hebben jullie hetzelfde als ik, maar ik heb dan direct alle leed en ellende voor ogen dat veroorzaakt is door datzelfde water.

Het laat één ding wel heel duidelijk zien; namelijk dat water voor het leven op aarde van velerlei betekenis is. Want water is dus niet alleen een noodzaak voor leven op aarde, maar kan soms ook een vernietigend effect hebben op dat leven, en vormt dan juist een ernstige bedreiging.

Ook in Nederland hebben wij daar inmiddels genoeg ervaring mee. Denk maar eens aan de watersnoodramp in 1953. De strijd tegen het water loopt als een rode draad door de geschiedenis van ons land. Wij zullen ons altijd goed moeten wapenen tegen het water. Klimaatverandering maakt de noodzaak daartoe alleen maar groter.
En dat, klimaatverandering, is nu precies waar ik het vandaag met jullie over wil hebben.

Kyoto-protocol in werking
Het klimaat verandert namelijk. Overal ter wereld blazen wij met z'n allen teveel koolstofdioxide (CO2) de atmosfeer in. Onder andere doordat wij steeds meer gas, elektriciteit, benzine en diesel gebruiken.
De temperatuur stijgt hierdoor, met alle gevolgen van dien. Niet op alle plaatsen wordt het door die algehele temperatuurstijging warmer, want soms zakt het kwik juist, terwijl het op andere plekken bijvoorbeeld vooral natter wordt. Het is lastig te voorspellen wat er precies gebeurt, maar het is heel duidelijk dat het natuurlijk evenwicht uit balans raakt. Hierdoor mislukken bijvoorbeeld oogsten, komt er een tekort aan drinkwater, neemt de kans op overstromingen toe, en stijgt de zeespiegel. Dit laatste maakt laaggelegen landen als Nederland natuurlijk kwetsbaar. Dit is even in het kort, ik zal zo meteen nog op terug komen op de gevolgen van klimaatverandering. Maar eerst even dit, want er is ook goed nieuws te melden over klimaatverandering. Het is vandaag namelijk een feestelijke dag, omdat deze 16e februari eindelijk het Kyoto-protocol in werking treedt. Misschien hebben jullie er al eens van gehoord. Vast wel, maar voor de zekerheid nog even in een notendop. In 1997 kwam in het Japanse Kyoto een groot aantal (industrie)landen bijeen om af te spreken dat zij minder broeikasgassen zouden uitstoten. Het heeft vele jaren van ellenlange onderhandelingen gekost om dit succes te bereiken. Drie maanden geleden hadden genoeg landen hun handtekening onder het protocol gezet, en dus gaat het vandaag officieel in werking. De landen moeten de uitstoot van die schadelijke broeikasgassen nu dus daadwerkelijk gaan beperken.

Europa
Europa was dat trouwens sowieso al van plan, maar het feit dat het Kyoto-protocol nu echt moet worden uitgevoerd, is voor ons natuurlijk wel een steun in de rug. Wat doet de Europese Unie? De landen van de EU doen er samen van alles aan om ervoor te zorgen dat de industrie, het verkeer en de energie-opwekking schoner zijn en milieuvriendelijker werken. Dat moet dus leiden tot minder uitstoot van schadelijke stoffen. Al die zogeheten reductiemaatregelen zorgen ervoor dat er tussen 2008 en 2012 8% minder CO2 in de atmosfeer terecht komt dan in 1990 nog het geval was. Ieder EU-land moet zijn steentje bijdragen om dat voor elkaar te krijgen. De lasten zijn netjes verdeeld over de landen en elke lidstaat moet daarom een eigen reductiepercentage halen.
Samen moeten wij dan die 8% halen. Zo hebben wij in Europa afgesproken dat Nederland de uitstoot van CO2 tussen 2008 tot 2012 met 6% moet verminderen. Nederland neemt daarvoor maatregelen in eigen land, maar mag er tegelijkertijd bijvoorbeeld ook voor zorgen dat er in het buitenland minder CO2-uitstoot is. Het tikt allemaal aan voor die 6%. Soms is het namelijk goedkoper om in andere landen de uitstoot van CO2 te verminderen, omdat de kosten daar relatief laag zijn. Een voorbeeld: Nederland kan betalen voor de installatie van een milieuvriendelijker energiecentrale in India. Dat betekent dus minder CO2 de lucht in in India en dat mogen wij dan meetellen om onze 6%-reductie te halen. Zo werkt dat, en dat heeft eigenlijk ook wel iets logisch. Klimaatverandering is immers een wereldwijd probleem dat zich over alle landsgrenzen uitstrekt. Voor het milieu maakt het natuurlijk niet uit waar de CO2-reducties worden gedaan. Toch mogen we niet alles in het buitenland doen. Ook in ons eigen land moeten wij zoals gezegd fors de CO2-emissies verminderen. De Europese Unie en Nederland liggen op koers om de Kyoto-doelstellingen te halen, zo blijkt onder meer uit de recente voortgangsrapportage van het Europees Milieu Agentschap.

Het Kyoto-protocol is slechts een bescheiden, maar heel belangrijk, eerste begin. Om klimaatverandering echt te stoppen, is veel meer nodig, nationaal én internationaal.
Nederland en Europa denken dan ook hard na over hoe het verder moet na 2012, want dan lopen alle afspraken af die gemaakt zijn in Kyoto. Bovendien is het jammer dat een aantal grote landen, zoals de Verenigde Staten en Australië, het verdrag niet willen bekrachtigen. De komende jaren zullen we ook proberen deze landen over te halen om mee te doen aan de internationale afspraken.

Gevolgen zichtbaar in de eigen omgeving en achtertuin Nu denk je misschien; 'Dat begint erg te lijken op een ver-van-mijn-bedshow, en het lijkt mij trouwens best prima, zo'n paar graden warmer. Ik koop gewoon wat meer badkleding en wat minder dikke truien, en klaar is Kees'. Maar zo leuk is het dus helaas niet. Want de gevolgen voor de wereld, voor ons, en voor jou zelf, zijn echt rampzalig als wij niets doen. De eerste verschijnselen van klimaatverandering zijn nu zelfs al zichtbaar in jouw eigen omgeving en achtertuin.
Wij moeten er dus niet alleen voor zorgen dat wij minder broeikasgassen de atmosfeer in helpen, wij moeten er ook alles aan doen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Want dát het klimaat aan het veranderen is, staat vast. Jullie hebben vast ook gemerkt dat de zomers van 1998, 2002 en 2003 extreem warm waren. Wetenschappers zeggen nu dat dit zonder twijfel het gevolg is van klimaatverandering.

En jullie weten, wetenschappers gaan niet over één nacht ijs, laat staan over één warme zomer. Enkele honderden ouderen in Nederland zijn door die hitte in de zomer van 2003 eerder komen te overlijden. Dit feit haalde in 2003 zelfs het journaal.
En er is nog meer. Wisten jullie bijvoorbeeld dat er vlindersoorten zijn die tot voor kort alleen in Zuid-Nederland voorkwamen, en nu ook in het hoge noorden van Nederland te vinden zijn? Ernstiger is het dat ook de natuurkalender verandert.
Planten en dieren die zich niet snel genoeg aan die veranderingen kunnen aanpassen, dreigen uit te sterven. Dat de seizoenen veranderen, kunnen wij afmeten aan het moment waarop planten gaan bloeien en vogels gaan trekken. Zo bloeide het sneeuwklokje vroeger pas in februari. Tegenwoordig is het geen uitzondering als die al in december in bloei staat. Het voorjaar is vervroegd en de herfst is in het noordwesten van Europa juist steeds later begonnen. Vogels, rupsen en blad die in één voedselketen zitten, komen in de problemen door de verschuiving van de seizoenen. Doordat rupsen al vroeger tot vlinders zijn geworden is er geen voedsel voor jonge vogels.

De effecten van klimaatverandering raken ons ook omdat wij een land van water zijn. Het weer zal extremer worden, met meer regen. De Rijn zal meer water te verwerken krijgen. Dat betekent dus hoge waterstanden. In de zomer kan de Rijn daarentegen helemaal droogvallen. Omdat de zeespiegel stijgt, zullen we iets aan onze dijken moeten doen of andere manieren moeten vinden om het water in toom te houden. Daar ligt een enorme klus.

Afsluitend
De gevolgen van klimaatverandering liegen er niet om. Maar ben je nu bezorgd? Heb je het idee dat ook jij iets gaat merken van klimaatverandering? Want, en dat is hopelijk geen verrassing; dat zou namelijk wel moeten. Ik zei er net al iets over; dat het Kyoto-protocol, en alle afspraken die daarbij horen, vandaag in werking treedt, is een essentiële stap om de klimaatverandering te stoppen.

Dus als wij daar nou goed mee vooruit kunnen, en andere grote landen over kunnen halen ook mee te doen, dan hebben wij alle reden voor optimisme.
En jullie kunnen zelf natuurlijk ook al veel doen, zoals zuiniger omgaan met energie.

Dank jullie wel!