European Union

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/05/14

Brussel, 16 februari 2005

6358/05 (Presse 32)

Birma/Myanmar: Verklaring van de Europese Unie over de hervatting van de nationale conventie

De Europese Unie neemt er nota van dat de nationale conventie op 17 februari 2005 zal worden hervat en hoopt vurig op concrete resultaten. In dit verband doet de Europese Unie een beroep op de Nationale Raad voor Vrede en Ontwikkeling om de vijandelijkheden uit het verleden te beëindigen en een constructieve dialoog aan te gaan met de Nationale Liga voor Democratie (NLD), andere legitieme representatieve instanties en de etnische groepen. Een dergelijke dialoog is de enige weg naar de opstelling van een grondwet die de oprechte steun van de bevolking kan krijgen en het land vrede en ontwikkeling kan brengen. Alleen met behulp van deze aanpak kan de regering een daadwerkelijke en duurzame nationale verzoening tot stand brengen en haar verplichtingen nakomen ten aanzien van de internationale gemeenschap, zoals die zijn vervat in het stappenplan waarin de "opbouw van een moderne, welvarende en democratische natie" wordt aangekondigd. De Europese Unie betreurt het dat de Nationale Raad voor Vrede en Ontwikkeling nog niet de nodige voorwaarden heeft gecreëerd voor de deelname van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) en andere legitieme representatieve instanties aan de nationale conventie die op 17 februari zal worden hervat en die de gelegenheid zou kunnen bieden voor een authentieke en transparante dialoog. Deze voorwaarden omvatten de opheffing van het huisarrest van Aung San Suu Kyi, de heropening van alle kantoren van de Nationale Liga voor Democratie en de vrijlating van alle politieke gevangenen, met inbegrip van de verkozenen van de oppositiepartijen.

In dit verband is de Europese Unie ernstig bezorgd over de arrestatie op 9 februari van Khun Htun Oo, de leider van de nationale Shan-liga voor democratie, samen met andere leiders van de Shan-gemeenschap, alsmede over de toegenomen persecuties van leiders van andere nationale etnische groepen. De EU verzoekt alle beperkingen ten aanzien van hen op te heffen.

De Europese Unie verzoekt de Birmaanse autoriteiten te komen tot een permanente en oprechte samenwerking met de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en met alle betrokken bureaus van de Verenigde Naties.

De Europese Unie maakt van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat zij, zoals in Gemeenschappelijk Standpunt 2004/730/GBVB van de Raad van 25 oktober 2004 is bepaald, positief zou kunnen reageren op concrete tekenen van vooruitgang, en dat zij zich reeds inzet voor de armoedebestrijding en de bevordering van de democratisering in Birma/Myanmar.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.