Gemeente Doesburg


week 07-2005

Nieuws uit het stadhuis, d.d. 16 februari 2005, week 7.

BOUWEN EN WONEN BINNEN HET BESCHERMD STADSGEZICHT ZIJN VERANDERINGEN EN/OF WIJZIGEN AAN BOUWWERKEN, TUINEN EN ERVEN ZONDER VERGUNNING NIET TOEGESTAAN

Het centrum van Doesburg is in 1974 aangewezen als beschermd stadsgezicht. Dat was een erkenning van de monumentale kwaliteit van onze historische binnenstad. De doelstelling is om die monumentale kwaliteit van de historische binnenstad zo goed mogelijk te bewaren. Dat brengt een aantal beperkingen met zich mee. Het is verboden om zonder vergunning veranderingen en/of wijzigingen aan te brengen binnen het beschermd stadsgezicht. Het vergunningvrij bouwen en slopen is niet toegestaan. Binnen het gebied van het beschermd stadsgezicht is meestal tenminste een lichte bouwvergunning en/of sloopvergunning dan wel een aanlegvergunning nodig. Deze verplichting geldt voor alle gebouwen en bouwwerken, dus monumenten en niet-monumenten, maar ook voor tuinen en erven.

Naast de normale verbouwingen, vergrotingen en veranderingen aan gebouwen en bouwwerken, waarvoor altijd een vergunning nodig is, mogen zonder de vereiste vergunning bijvoorbeeld ook geen:


· gevels worden gepleisterd;


· gevelindelingen worden gewijzigd en/of vervangen als b.v. sierlijsten, ornamenten, enz.;


· kozijnen, ramen en deuren worden gewijzigd en/of vervangen (kunststof kozijnen zijn niet toegestaan);


· dakramen en dakkapellen worden geplaatst en/of vervangen (kunststof uitvoeringen zijn niet toegestaan);


· bouwkundige onderhoudwerkzaamheden worden verricht aan b.v. gevels, kozijnen, ramen, deuren, goten, daken, dakpannen, zonweringen, luiken, enz.;


· interne verbouwingen plaatsvinden, ook voor zover die verbouwing betrekking heeft op niet-dragende constructieonderdelen;


· bouwwerken als b.v. bergruimte, tuinhuisjes, overkappingen, enz. worden geplaatst;


· terreinen worden afgraven, ophoogt en geëgaliseerd tenzij de werkzaamheden binnen het kader van de uitvoering van het plan en normale onderhoud van toepassing is;


· bomen worden gerooid;


· bouwkundige erfafscheidingen worden aangebracht. Groen als erfafscheiding altijd in overleg met de naastgelegen percelen.

Voor het plaatsen van steiger(s), bouwkeet, -materialen, containers, enz. voor of nabij het pand dient u vooraf een verzoek in te leveren bij het Bouw- en Woningtoezicht voor toestemming van het gebruik van gemeentegrond.

Ook voor het aanbrengen van reclame-uitingen, vlaggen en andere attributen op gevels en op de grond is een vergunning nodig evenals voor het hebben van terrassen.

Nadrukkelijk wordt vermeld dat bovenstaande opsomming bepaald niet uitputtend is. Als u een gebouw, een bouwwerk en/of een tuin binnen het beschermd stadsgezicht wilt veranderen is het verstandig om vooraf overleg te voeren met de gemeente omdat bijna altijd wel een vergunning nodig is.

De voorschriften en eisen zijn geregeld in:


· de Woningwet 2003 (met verwijzing naar artikel 43 lid 2a en b);


· de Monumentenwet 1988;


· de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Doesburg;


· het bestemmingsplan Binnenstad Doesburg;


· de welstandsnota en het hieruit voortkomende beeldkwaliteitplan Doesburg Oude Stad, deel 1 de binnenstad en deel 2 de vestiginggordel;

e.e.a. ter inzage bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling BWT/REO.

Voor nadere informatie of vragen kunt u zich wenden tot de website www.vrom.nl/bouwvergunningen_online van het ministerie van VROM, www.doesburg.nl van de gemeente Doesburg, stadsgids en/of het Bouw- en Woningtoezicht.

Vrijstellingsprocedure De Linie

Burgemeester en wethouders van Doesburg zijn voornemens vrijstelling te verlenen overeenkomstig artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening ten behoeve van de realisering van het plan voor het terrein De Linie. Het terrein is gelegen aan de zuidzijde van de binnenstad tussen de Barend Ubbinkweg en het water van de Dode Arm van de Oude IJssel.

Het plan voor De Linie is één van de projecten uit het ontwikkelingsprogramma van de gemeente Doesburg. Het doel van het plan is een concentratie van een aantal maatschappelijke voorzieningen, die nu verspreid door de stad aanwezig zijn. Het gaat hierbij om een kantoor voor Woonservice IJsselland, een kantoor voor Stichting Thuiszorg Midden Gelderland en Stichting WIND, een gezondheidscentrum (o.a. huisartsen, apotheek en verloskundigen) en een jongerencentrum. Daarnaast is het vinden van een nieuwe functie voor de voormalige Exercitieloods een doelstelling van het plan.

Een en ander is vertaald in een voorontwerpbestemmingsplan, dat de basis vormt voor het verlenen van de vrijstelling. Daarnaast is een inrichtingsplan voor de openbare inrichting gemaakt. Beide stukken liggen met ingang van donderdag 17 februari 2004 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage op het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen tegen het voornemen om vrijstelling te verlenen bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC te Doesburg.

INRICHTINGSPLAN OPENBARE RUIMTE DE LINIE

Vrijstellingsprocedure Het Mauritsveld

Burgemeester en wethouders van Doesburg zijn voornemens vrijstelling te verlenen overeenkomstig artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening ten behoeve van de realisering van het plan voor het terrein Het Mauritsveld. Het terrein is gelegen aan de zuidzijde van de binnenstad in het verlengde van de Ooipoortstraat.

Eén van de projecten uit het ontwikkelingsprogramma van de gemeente Doesburg is de locatie Het Mauritsveld. Na een bodemsanering ontstond de mogelijkheid om op deze bijzondere locatie een beter passende invulling te vinden dan een groot parkeerterrein. Het beleid van de gemeente was er op gericht om op deze locatie wonen, voorzieningen en parkeren te combineren. Belangrijk was, dat het groene karakter van de vestinggordel niet zou worden aangetast.

Na een planproces, waarbij bewoners en gebruikers van de binnenstad intensief zijn betrokken, is een ontwerp ontstaan voor een markant solitair gebouw in een groene setting. Hierin is naast een aantal bedrijfsruimten en horeca op de begane grond plaats voor 51 appartementen. Het parkeren vindt voor een belangrijk deel onder het gebouw plaats. Het gebied wordt verder zoveel mogelijk als een groen park ingericht.

Een en ander is vertaald in een ruimtelijke onderbouwing, dat de basis vormt voor het verlenen van de vrijstelling. Daarnaast is een definitief inrichtingsplan voor de openbare inrichting gemaakt. Beide stukken liggen met ingang van donderdag 17 februari 2004 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage op het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen tegen het voornemen om vrijstelling te verlenen bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC te Doesburg.

Vrijstellingsprocedure Kloosterstraat 16

Burgemeester en wethouders van Doesburg geven kennis van het verzoek om vrijstelling van het bestemmingsplan voor het gebruiken van een deel van de woning aan de Kloosterstraat 16 ten behoeve van een werkkamer en kantoorruimte. Het verzoek is in strijd met de voorschriften van het bestemmingsplan Binnenstad ten aanzien van het gebruik. Het perceel heeft de bestemming Woningen. Het voorgenomen gebruik valt hier niet onder.

Het college is voornemens hiervoor vrijstelling te verlenen overeenkomstig artikel 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het verzoek om vrijstelling ligt met ingang van 17 februari 2005 gedurende 4 weken voor een ieder ter inzage op het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen tegen het voornemen tot verlening van vrijstelling bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC Doesburg.

Vrijstellingsprocedure artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en wethouders van Doesburg zijn voornemens om met toepassing van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening WRO tijdelijk vrijstelling te verlenen van de voorschriften van het bestemmingsplan:


· Binnenstad met een instandhoudingtermijn van maximaal 5 jaar om het plaatsen van een hondenkennel mogelijk te maken, op het perceel Meipoortstraat 5, kadastraal bekend gemeente Doesburg, sectie C nummer 3451.


· Beinum algemeen, Beinum centrum III en Beinum uitwerkingsplan centrum IV met een instandhoudingstermijn van 5 jaar om het gedeeltelijk vernieuwen en vergroten van het winkelgebouw mogelijk te maken, op het perceel Breedestraat 37, kadastraal bekend gemeente Doesburg, sectie E nummer 2288.

De bouwplannen liggen met ingang van donderdag 17 februari 2005 gedurende 2 weken voor iedereen ter inzage bij het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC Doesburg.

Aanvraag bouwvergunningen

De volgende aanvragen om een bouwvergunning zijn ontvangen op:

07-02-2005, Meipoortstraat 29: het aanbrengen van brandveiligheidsvoorzieningen;

03-02-2005, Breedestraat 37: het gedeeltelijk vernieuwen en vergroten van het winkelgebouw (wijziging op aanvraag ingekomen d.d. 15-12-2004, een tijdelijke voorziening);

07-02-2005, Burg. Nahuyssingel 27: het gedeeltelijk veranderen en vernieuwen van het souterrain;

08-02-2005, Burg.Nahuyssingel 37: het plaatsen van een erfafscheiding.

Aanvraag bouwvergunningen tweede fase

De volgende aanvrage om bouwvergunning is ontvangen op:

04-02-2005, Enghuizen 7: het vergroten van een woning.

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Verleende bouwvergunningen

Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende bouwplannen vergunning verleend op:

07-02-2005, Beumerskamp 41: het gedeeltelijk veranderen van de gevelindeling van de berging;

07-02-2005, Molengaarde 44: het plaatsen van een zwembad .

Verleende sloopvergunningen

Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende sloopaanvrage vergunning verleend op:

07-02-2005, Leigraafseweg 15: het slopen van asbesthoudende gevelbekleding.

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstandscommissie te Doetinchem

De eerstvolgende zitting van de Welstandscommissie is gepland op maandag 21 februari 2005 in het stadhuis van Doetinchem. Tijdens deze openbare zitting worden de bouwplannen en overige verzoeken welke niet door de rayonarchitect onder mandaat zijn afgehandeld om advies voorgelegd aan de Welstandscommissie. De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362).

BEZWAARSCHRIFTEN

Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.

U kunt zich dan wenden tot de heer W. Stoppels (0313-481320).

OVERIGE MEDEDELINGEN

Sluiting stadhuis

In verband met de afscheidsreceptie van één van de medewerksters van de gemeente Doesburg is het stadhuis op 22 februari a.s. vanaf 15.30 uur gesloten. Dit betekent ook dat receptie van het stadhuis vanaf dat tijdstip die middag niet meer telefonisch bereikbaar is.