ATO Instituut voor archeologisch onderzoek
Kwaliteit verse producten beter te meten met multispectrale cameraâs
16-2-2005
Vershandelaren en verwerkers maken gebruik van aan een computer
gekoppelde cameraâs om ziekten en gebreken in groente en fruit te
ontdekken. Door vervolgens deze producten uit te sorteren kunnen ze
een betere kwaliteit van partijen garanderen. A&F-medewerker Jacco
Noordam ontwikkelde in zijn promotie-onderzoek bij de Radboud
Universiteit een nieuw optisch inspectiesysteem dat veel nauwkeuriger
verse producten kan beoordelen.
In optische inspectiesystemen wordt gebruik van gemaakt van het
principe dat aangetaste plekken in verse producten meer of minder
licht van een bepaalde golflengte reflecteren. De producten worden
door cameraâs gescand waarna een computer bepaalt of het product
voldoet aan de kwaliteitscriteria. In de huidige systemen wordt
gebruik gemaakt van een kleurencamera die het beeld opsplitst in drie
kleuren (rood, groen en blauw). Afwijkingen in de intensiteit in één
of meerdere van deze gebieden wijzen op afwijkingen in het product.
Â
Meer afwijkingen snel bepalen
Noordam heeft in zijn onderzoek gekeken naar de mogelijkheden voor het
gebruik van een multispectrale camera. Dit type camera splitst een
beeld niet in drie maar in vele tientallen kleurgebieden op. Daarmee
kan het systeem meer afwijkingen in een product herkennen. Omdat de
nieuwe camera veel meer beelden aanlevert wordt analyse van de
gegevens (vele honderden correlaties in plaats van drie) op de
gebruikelijke manier zeer moeizaam en tijdrovend. Noordam heeft daarom
ook een methode ontwikkeld waarbij de computer zelf analyseert welke
gebieden op het product een afwijking vertonen.
Â
Toepassingsgebied
Tijdens het onderzoek heeft Noordam onderzoek gedaan aan de sortering
van frites, aardappelen, paprikaâs, potplanten en vlees. De
inzetbaarheid van het systeem in de praktijk hangt af van de snelheid
waarmee producten gesorteerd moeten worden. Voor aardappelen
bijvoorbeeld ligt de sorteersnelheid zo hoog dat de
lichtomstandigheden niet goed genoeg om met een multispectrale camera
te kunnen werken. De camera heeft dan vaak te weinig tijd om van elke
golflengte voldoende licht op te nemen. Toch is het mogelijk de
bevindingen van het onderzoek onder dagelijkse omstandigheden te
gebruiken. Uit het onderzoek bleek namelijk ook dat het meten van een
beperkt deel van het spectrum vaak al voldoende aanwijzingen geeft om
goede sorteringen te maken. Zo kan het systeem onder
praktijkomstandigheden frites met schil onderscheiden van frites met
rotte plekken met min of meer dezelfde kleur als de schil. Daarmee kan
nauwkeuriger gesorteerd worden en neemt de hoeveelheid onterecht
afgekeurde frites sterk af.
Â
Jacco Noordam hoopt 25 februari te promoveren aan de Radboud
Universiteit te Nijmegen op zijn proefschrift âChemometrics in
multispectral imaging for quality inspection of postharvest productsâ.
Â