_________
| De Duurzaamsite / Nieuws 2005 |

Greenpeace verbijsterd over pleidooi Minister Bot voor kernenergie

Amsterdam, 15 Februari 2005 - Minister Bot van Buitenlandse Zaken wil kernenergie om te voorkomen dat Nederland in zijn energievoorziening afhankelijk wordt van het buitenland. Greenpeace Nederland is verbijsterd over zo'n uitspraak uit de mond van een minister van Buitenlandse Zaken. Voor kernenergie blijven we afhankelijk van grondstoffen uit het buitenland, terwijl duurzame bronnen als zon en wind in overvloed in Nederland aanwezig zijn. Bovendien moet juist een minister van Buitenlandse Zaken zich bewust zijn van de internationale problemen rondom de verspreiding van kerntechnologie. Bot roept Iran op geen uranium te verrijken voor haar energievoorziening, maar wil wel dat Nederland doorgaat met kernenergie.
Minister Bot wijst in zijn Hofstadlezing op 14 februari op de kwetsbaarheid van Europa en Nederland op het gebied van moderne technologie. Toch pleit Bot voor investeringen in kernenergie, een verouderde energiebron. Al vijftig jaar proberen onderzoekers vergeefs de problemen van veiligheid van kerncentrales, kernafval en proliferatie op te lossen. Bovendien zal Nederland voor de grondstof van kerncentrales, uranium, altijd afhankelijk blijven van landen buiten Europa.

Waarom pleit Bot niet voor duurzame energie?

Het zou logischer zijn wanneer Bot zou pleiten voor duurzame energiebronnen waarvan de grondstoffen in overvloed in Nederland te vinden zijn. De Noordzee biedt voldoende wind en ruimte voor grootschalige windmolenparken, en ook zonne-energie heeft in ons land grote potentie. Bot is als minister medeverantwoordelijk voor het kabinetsbeleid en zou duurzame energiebronnen moeten stimuleren. Kernenergie is een eindige energiebron. Met de huidige voorraden uranium kunnen we hooguit 40 jaar verder.

Hoe zelfingenomen is Nederland?

Bot waarschuwt in zijn toespraak voor de zelfgenoegzaamheid van Europa. Dit staat in schril contract met zijn uitspraken vóór het vasthouden aan kernenergie. Hoe zelfingenomen is Nederland als we zelf wel in kernenergie investeren, en tegelijkertijd er bij Iran op aandringen hun kernenergieprogramma stil te leggen? Terwijl landen als Libië en Noord-Korea, mede dankzij de naïviteit van Nederland, kennis en technologie voor kernwapens in huis blijken te hebben.

Almelo en Pakistan

De internationale politiek wordt overheerst door problemen van nucleaire proliferatie, de verspreiding van kerntechnologie over de wereld. Dagelijks lezen we over de kernwapens van Noord-Korea en het nucleaire programma van Iran. Nederland speelt een belangrijke rol in het internationale nucleaire netwerk. De vader van de Pakistaanse kernbom, Abdul Khan, heeft zijn nucleaire kennis opgedaan bij het Almelose Urenco. Inmiddels is duidelijk dat niet alleen Pakistan profiteerde van de Nederlandse kennis. Khan heeft de Urenco verrijkingstechnologie in elk geval doorverkocht aan Libië, Iran en waarschijnlijk ook Noord-Korea.

Veilige kernenergie is een mythe

Een minister van Buitenlandse Zaken zou zich bewust moeten zijn van de proliferatierisico's die kernenergie met zich mee brengt. Het nucleaire Non-Proliferatie Verdrag (NPV) staat het gebruik van kerntechnologie voor energie-opwekking toe, maar bij het naleven van deze afspraken wordt met verschillende maten gemeten. Zolang landen energie opwekken met kerncentrales, hebben ze de basis in huis om kernwapens te maken. Je hoeft alleen je kernafval op te werken en je hebt het benodigde plutonium in huis. En zelfs in de huidige instabiele wereld geloven de Nederlandse regering en energiebedrijven nog steeds in veilige kernenergie. Kernenergie zonder gevaar van kernwapens is een mythe.
Greenpeace Nederland

_____