CDA

16-02-05
Pieter van Geel: Kyoto is het begin

Woensdag 16 februari is het Kyoto-protocol in werking getreden. Maar het klimaatbeleid is daarmee nog niet af, aldus Pieter van Geel. Verdere stappen zijn nodig om het probleem het hoofd te kunnen bieden.

Het Kyoto-protocol moet ervoor zorgen dat er in 2012 vijf procent minder broeikasgassen worden uitgestoten dan in 1990.

De Europese Unie heeft vorig jaar besloten dat de temperatuur op aarde met maximaal twee graden Celsius mag stijgen ten opzichte van de temperatuur in de negentiende eeuw. Van Geel: Dat betekent niet dat er onder de twee graden Celsius geen risicos zijn. Een stijging met twee graden betekent dat er gevolgen zullen zijn voor ecosystemen en de watervoorziening.
Om de doelstelling van de EU te halen moet de wereldwijde uitstoot binnen twintig jaar op het hoogste niveau zijn om daarna te dalen met minstens vijftien, en misschien zelfs vijftig, procent.

Klimaatverandering is een grensoverschrijdend probleem dat Nederland niet alleen op kan lossen. Nederland richt zich op het bouwen van internationale allianties, binnen Europa, binnen de VN en via bilaterale samenwerking. Maar, Nederland wil ook een geloofwaardige partner zijn. Dit houdt in dat gemaakte afspraken zoals de uitvoering van het Kyoto-protocol zullen worden nagekomen, zegt Van Geel.

Toekomst
Belangrijke vragen bij het formuleren van toekomstig klimaatbeleid zijn welke risicos de internationale gemeenschap bereid is te nemen en wat zijn de mogelijkheden voor aanpassing aan klimaatverandering. Door de temperatuurstijging op aarde gaat ook de zeespiegel stijgen. Het kabinet heeft daarom besloten tot een nieuw waterbeleid waarin meer ruimte gecreëerd wordt voor het water. Daarnaast zal de kust aangepast moeten worden aan de gevolgen van klimaatverandering. Daarbij staat de dynamiek van het kustsysteem centraal. Om de samenhang tussen grote natuurgebieden te vergroten worden robuuste verbindingen aangelegd. De versterking van de Ecologische Hoofdstructuur is essentieel voor het behoud van de biodiversiteit en het kunnen opvangen van de voorspelde gevolgen van de klimaatverandering.

De EU en Nederland liggen op koers om de Kyoto-doelstellingen te halen. Het klimaatbeleid wordt met regelmaat geëvalueerd, waarbij het beleid wordt getoetst op doeltreffendheid en doelmatigheid. Het doel hiervan is of Nederland de Kyoto-doelstelling haalt met het huidige beleid, of dat het beleid moet worden aangepast.