Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-023

Den Haag, 16 februari 2005

FIOD-ECD houdt nep-advertentieverkopers aan

De FIOD-ECD heeft op dinsdag 25 januari 7 personen aangehouden op verdenking van het plegen van acquisitiefraude. Zij worden er van verdacht bedrijven onder valse voorwendselen te hebben laten betalen voor nooit geplaatste advertenties. Er zijn tevens doorzoekingen gedaan bij enkele locaties in Groningen en Zuid-Laren. Het onderzoek vindt plaats onder leiding van het Functioneel Parket te Den Haag. Meer aanhoudingen in deze zaak zijn niet uitgesloten.

Uit het onderzoek is gebleken dat de verdachten bedrijven telefonisch benaderden aan de hand van gegevens uit bijvoorbeeld de Gouden Gids. Ze gebruikten daarbij valse namen. Ten onrechte werd aangegeven dat er al een vermelding van het bedrijf was in een door de verdachten gepubliceerde gemeentegids, of gemeentebulletin. Daarna werd de medewerker aan de telefoon ertoe gebracht om een toegezonden fax voor akkoord te ondertekenen, zogenaamd ter controle van de vermelde gegevens. Uiteindelijk werden de benadeelde bedrijven geconfronteerd met rekeningen van vele honderden euro's, omdat zij opdracht zouden hebben gegeven voor het plaatsen van een advertentie of vermelding in de gids.

Door de verdachten is nooit een gemeentegids of gemeentebulletin uitgegeven. Er bestond slechts een internetsite waarop namen, adressen en telefoonnummers van de benadeelde bedrijven waren vermeld. Deze site kon niet door middel van de bekende zoekmachines worden gevonden. Van advertenties was geen sprake.

De manier waarop de verdachten in deze zaak te werk gingen is niet de enige bekende vorm van acquisitiefraude. Er zijn ook andere voorbeelden bekend, zoals:


- Het versturen van spooknota's. Spooknota's zijn advertentienota's die worden verstuurd terwijl er geen prestatie is verricht.


- Het faxen van een "offerte" voor plaatsing van de gegevens op een website of in een krant. De tekst is vaak dusdanig opgesteld dat men vast zit aan een maandabonnement voor een jaar, dat bovendien automatisch verlengd wordt.


- Het verzenden van facturen voor plaatsing in een telefoonboek, waarbij ten onrechte de indruk wordt gewekt dat het gaat om de Gouden Gids, terwijl het in feite gaat om een onbekende digitale gids.


- Het verzenden van een fax aan organisaties met daarop een gekopieerde advertentie uit de bekende dagbladen, zoals een personeelsadvertentie, met de vraag om te bevestigen of de tekst correct is. Vervolgens komt de vraag of men het verschuldigde bedrag wil overmaken.

Bij alle vormen van acquisitiefraude wordt gespeculeerd op de gewekte verwachtingen bij de consument of de medewerker van een organisatie. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat mensen worden gemanipuleerd te betalen voor een non-prestatie of een prestatie die niet voldoet aan de verwachtingen.

Woordvoerder FIOD-ECD Renée Wesdorp 0653 223086