Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-065       |
|                                            |Arnhem|16 februari    |
|                                            |,     |2005           |
ONTWERP-RECONSTRUCTIEPLANNEN VELUWE EN ACHTERHOEK/LIEMERS IN LAATSTE FASE

GS stellen aanvullende wijzigingen vervolg-statenvoorstel vast

Het college van Gedeputeerte Staten heeft naar aanleiding van de inspraakreacties op en de behandeling in de statencommissie Landelijk Gebied van de ontwerp-Reconstructieplannen Veluwe en Achterhoek/Liemers besloten aanvullend een aantal wijzigingen op te nemen in de beide reconstructieplannen. De belangrijkste wijzigingen richten zich op de omvang van de bouwkavels in de gebieden waar hervestiging of uitbreiding van de intensieve veehouderij onder bepaalde voorwaarden mogelijk is (de verwevingsgebieden). "Met deze aanvullende wijzigingen komen we tegemoet aan de wensen die in de reconstructiegebieden naar voren zijn gebracht. We zijn weer een stap verder om tot de definitieve afronding te komen. Volgende week (23 februari) leggen we de ontwerp-reconstructieplannen inclusief deze aanvullende wijzigingen ter goedkeuring voor aan Provinciale Staten", aldus gedeputeerde Harry Keereweer.

Achterhoek/Liemers
GS hebben nu besloten alsnog het advies van de reconstructiecommissies over te nemen wat betreft de omvang van de bouwkavels in de verwevingsgebieden. Dat betekent dat intensieve veehouderijen in deze gebieden kunnen uitbreiden tot maximaal 1 ha, of 1,5 ha voor bedrijven gelegen in het gebied dat door de reconstructiecommissie is aangewezen als gebied met groeimogelijkheden. Voor gemengde bedrijven betekent het dat het intensieve veehouderijdeel van het bedrijf ook onder dezelfde voorwaarden uit kan breiden dan wel het grondgebonden deel voor intensieve veehouderij kan worden omgevormd. Over de invulling van de bouwkavel met gebouwen en erf hebben GS besloten dat de aanleg van erfbeplanting niet meer onder het begrip bouwkavel valt. GS vinden dat de gemeenten zelf moeten bepalen of erfbeplanting in het bestemmingsplan moet worden geregeld. Ten aanzien van de eventuele grensaanpassing van de EHS (Ecologische Hoofdstructuur) in de Achterhoek en Liemers hebben GS besloten om de betreffende gebieden op voorhand niet meer aan te merken als extensiveringsgebied. Wat betreft de begrenzing van de sturende waterbergingsgebieden in de Achterhoek/Liemers hebben GS besloten dat deze tot 2006 nog globaal begrensd zullen worden. De doorwerking richting bestemmingsplan (art.27) is hiermee komen te vervallen. Definitieve zekerheid over de begrenzing ontstaat pas in 2006 na de Planologische Kernbeslissing van het Rijk over Ruimte voor de Rivier. Dan zal duidelijk worden hoeveel waterberging nodig is om de toestroom vanuit dit gebied te verminderen om hoogwaterproblemen op de IJssel te voorkomen. Wanneer de maatregel '25% minder water afvoeren naar de IJssel' onverhoopt niet wordt opgenomen als maatregel voor Ruimte voor de Rivier, geeft dit aanleiding om de omvang van de waterbergingsgebieden te verkleinen. Bij de herziening van het reconstructieplan in 2009 zou de omvang van de waterbergingsgebieden kunnen worden herzien. In de tussenliggende periode worden de globaal begrensde waterbergingsgebieden beschermd tegen ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen. Het ontwerpplan dat aan PS wordt aangeboden, sluit goed aan op de reconstructiedoelen die zijn gesteld, te weten het creëren van een goede omgevingskwaliteit op het gebied van water, milieu, natuur, landschap en cultuurhistorie, alsmede het verbeteren van de sociaal-economische omstandigheden voor landbouw, recreatie en toerisme en voor wonen, werken en leefbaarheid.

Veluwe
Ook voor de omvang van de bouwkavels op de Veluwe hebben GS de voorwaarden voor uitbreiding in verwevingsgebieden aangepast zoals voor de Achterhoek/Liemers. Rondom het convenant van de Agrarische Enclave is tijdens de commissievergadering van 2 februari onduidelijkheid ontstaan. GS stellen zich op het standpunt dat het convenant nog door de reconstructiecommissie wordt onderschreven, en handhaven daarmee hun besluit om tot een planuitwerking voor de Agrarische Enclave te komen. Mocht onverhoopt blijken dat het convenant niet meer door alle partijen wordt onderschreven, dan gelden voor de Agrarische Enclave de algemene criteria die gelden voor de rest van het Veluweplan. Het ontwerp-reconstructieplan Veluwe dat GS met de aanvullende wijzigingen aan Provinciale Staten ter goedkeuring aanbieden, komt nagenoeg overeen met het advies dat de reconstructiecommissie Veluwe in 2004 aan GS heeft aangeboden. Realisering van het doel van de reconstructie op de Veluwe komt daarmee dichterbij, nl. 'Het geven van kwaliteitsimpulsen aan een duurzame verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en de daarmee samenhangende leefbaarheid in het landelijk gebied. Dit gebeurt op een dusdanige manier dat de verscheidenheid en de eigen identiteit van de Veluwe behouden blijven. De kwaliteitsimpulsen richten zich op de functies landschap, natuur en water, bos-, land- en tuinbouw, landschap, recreatie en toerisme en wonen en werken'. Aanleiding voor het Rijk voor de reconstructie was om in gebieden waar hoge concentraties van dieren als varkens, kippen, kalveren zijn, de risico's van dierziektes (MKZ, vogelpest) te voorkomen en de economische schade in die gebieden te beperken.