Persbericht
High Tech Campus
Eindhoven, 16 februari 2005
Philips Research, TU Eindhoven, en Universiteit en Academisch Ziekenhuis Maastricht sluiten een intentieovereenkomst voor oprichting van een Center for Molecular Medicine
Eindhoven Philips Research, de Technische Universiteit Eindhoven, het Academisch Ziekenhuis Maastricht en de Universiteit Maastricht hebben een intentieovereenkomst ondertekend voor oprichting van een nieuw Center for Molecular Medicine (CMM).
Met het CMM streven de betrokken partijen naar een instituut van Europese allure dat zich richt op baanbrekend onderzoek en innovaties in de gezondheidszorg. Medio maart zal het businessplan van het CMM ter besluitvorming aan de partners worden voorgelegd. De beoogde locatie van de hoofdvestiging van het CMM is de High Tech Campus in Eindhoven.
Moleculaire geneeskunde ( Molecular Medicine ) betekent een revolutie in de gezondheidszorg. Toenemende inzichten in genetica en in moleculaire biologie en biochemie zorgen in combinatie met nieuwe technologieën voor baanbrekende toepassingen. Op dit moment wordt de medische behandeling pas in gang gezet na symptomen als pijn of benauwdheid. Vaak is dat echter te laat, bijvoorbeeld bij kanker of hartfalen. Molecular Medicine maakt in de toekomst zeer vroegtijdige diagnose en specifieke en doelgerichte behandeling mogelijk. Een bouwsteen hiervoor is gevoelige detectie van kenmerkende stoffen in patiëntenmateriaal met behulp van sensoren ( molecular diagnostics ). Een tweede onderdeel van Molecular Medicine is lokalisatie van afwijkend weefsel in de patiënt met behulp van beeldvormende technieken in combinatie met specifieke contrastmiddelen ( molecular imaging ). Ook kunnen deze basistechnologieën gebruikt worden om veel sneller dan nu effectieve geneesmiddelen te ontwikkelen ( molecular therapy ). Molecular Medicine belooft doorbraken in behandelingsresultaat en in reductie van neveneffecten.
Binnen het CMM zal onderzoek worden verricht op het gebied van moleculaire beeldvormende technieken en moleculaire diagnostiek, met uitstraling naar moleculaire therapie. Door het specifieke karakter van het toekomstige instituut zal dit onderzoek snel leiden tot innovaties. De hoofdvestiging op de High Tech Campus in Eindhoven zal wetenschappelijk ondersteund worden bij en vanuit de TU/e (voor biomedisch technologisch onderzoek) en bij en vanuit de Universiteit en het Academisch Ziekenhuis Maastricht; het zwaartepunt voor klinisch en fundamenteel biologisch en biomedisch onderzoek zal liggen in Maastricht, het technologische zwaartepunt in Eindhoven. De partners in het consortium werken al samen op het gebied van hart- en vaatziekten, in het recent gestarte project Molecular Imaging of Ischemic Heart Disease .
Met het CMM willen de betrokken partijen in een hecht samenwerkingsverband een instituut realiseren dat zal werken aan een nieuwe generatie oplossingen voor de verbetering van gezondheid en de gezondheidszorg. Dit zullen zij doen door het toepassen van innovatieve technologieën, zowel op het gebied van instrumentatie als op het gebied van materialen. Deze technologieën zullen nauw verbonden zijn met kennis van de klinische toepassing. De ambitie is dit instituut uit te bouwen naar een instituut van Europese allure. Door een bundeling van krachten kan het instituut in het sterk competitieve veld van biomedisch onderzoek een internationaal leidende rol spelen. De mogelijkheden van translationeel moleculair biologisch onderzoek in de geneeskunde, dat de basis vormt voor Molecular Medicine, kunnen alleen worden uitgebuit door intensieve samenwerking op een breed scala van expertisegebieden, zoals biomedische technologie, moleculaire biologie, bio-informatica, chemie, fysica, elektronica, wiskunde, farmacologie en klinische geneeskunde. Tezamen beschikken Philips Research, TU Eindhoven en Universiteit en Academisch Ziekenhuis Maastricht over een belangrijk deel van de vereiste expertises. Daarnaast zal nauw met Philips Medical Systems worden samengewerkt om hardware opties en toepassingen te realiseren. Om complementaire expertise te verwerven zal het CMM, behalve met de betrokken partijen, samenwerken met andere Nederlandse universiteiten, met het Forschungszentrum Jülich en de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken (Duitsland). Eveneens wordt samenwerking gezocht met leidende instituten in, onder andere, de Verenigde Staten en China.
De partijen nemen zich voor om een businessplan op te stellen voor realisatie van het CMM dat medio maart 2005 voor besluitvorming gepresenteerd zal worden aan de Colleges van Bestuur van TU/e en Universiteit Maastricht en aan de directies van Philips Research en Academisch Ziekenhuis Maastricht. In dit plan zullen de benodigde infrastructuur en faciliteiten, en de omvang en themakeuze van het onderzoek aan bod komen. Daarnaast wordt een voorstel gemaakt voor de organisatievorm en aansturing van het CMM.
Foto (hoge resolutie) beschikbaar via:
http://www.hightechcampus.nl/press/letterofintentCMM
(Mocht u problemen ondervinden met bovenstaande link bel dan: 040-2745656)
Voor verdere informatie:
TU/e:
Xavier Theunissen, tel. 040-2474142, e-mail: X.J.L.Theunissen@tue.nl
Frank Baaijens, tel. 040-2474888, e-mail: F.P.T.Baaijens@tue.nl
Universiteit Maastricht
Marcel Schrijnemaekers, tel. 043-388 2671, e-mail: m.schrijnemaekers@bu.unimaas.nl
Harry Struijker Boudier, tel. 043-3881420, e-mail: hsb@carim.unimaas.nl
Philips Research
Hans Hofstraat, tel. 040-2744910, e-mail: hans.hofstraat@philips.com
Ellen de Vries, tel. 040-2742321, e-mail: ellen.de.vries@philips.com
academisch ziekenhuis Maastricht
Jos van Cann, tel. 043-3875112, email: jvc@groupwise.azm.nl
Piet Daemen, tel. 043-3876234, email: Pdae@arvb.azm.nl
2eb5e2.gif
Over TU/e
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een onderzoeksgedreven en ontwerpgerichte technologie-universiteit die zich richt op het ontwikkelen en maatschappelijk benutten van technologie. Inmiddels omvat de TU/e 9 faculteiten en verzorgt onder andere 12 bacheloropleidingen, 19 reguliere masteropleidingen, 9 speciale masteropleidingen en 8 opleidingen tot technologisch ontwerper. De TU/e telt anno 2005 afgerond 3000 medewerkers, 220 hoogleraren, 6800 studenten, 250 ontwerpers in opleiding en 600 promovendi. De TU/e heeft het voortouw in negen door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen erkende onderzoekscholen en van twee van de zes Nederlandse toponderzoekscholen en één van de vier technologische topinstituten. Voor meer informatie zie www.tue.nl.
2eb5e3.jpg 2eb5e5.jpg
Over Universiteit Maastricht en academisch ziekenhuis Maastricht
De Universiteit Maastricht (UM) streeft ernaar een research-universiteit te zijn met een onlosmakelijk verband tussen onderwijs van de hoogste kwaliteit en excellent onderzoek, in een innovatieve en internationale context. Het wetenschappelijk onderzoek is thematisch van opzet, maatschappij-georiënteerd naar inhoud en multidisciplinair in de uitvoering. De UM is penvoerder van zes door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen erkende onderzoekscholen. De Faculteiten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen werken op de Campus Randwyck nauw samen met het academisch ziekenhuis Maastricht (azM), onder meer in het instituut CARIM dat toonaangevend is op het terrein van (klinisch) onderzoek naar hart- en vaatziekten. Samen met de TU/e verzorgen UM en azM de succesvolle opleiding in de Biomedische Technologie. Bij de UM en azM werken ruim zevenduizend mensen. Zie voor meer informatie www.unimaas.nl; www.azm.nl; www.carim.unimaas.nl.
2eb5e7.gif
Over Koninklijke Philips Electronics N.V.
Koninklijke Philips Electronics N.V. is met een omzet van EUR 29 miljard in 2003 de grootste elektronicafabrikant van Europa en één van de grootste ter wereld. Het concern is actief op de drie sterk gerelateerde terreinen van gezondheidszorg, lifestyle en technologie, en heeft 166.800 werknemers in dienst, verspreid over meer dan zestig landen. Philips is toonaangevend op het gebied van medisch-diagnostische beeldvorming en patiëntenbewaking, kleurentelevisies, elektrische scheerapparaten, verlichting, en siliciumoplossingen. Philips staat genoteerd aan de New York Stock Exchange (symbool: PHG) en de beurs in Amsterdam. Voor meer informatie over Philips: www.philips.nl/nieuwscentrum/
mr mlcm schrijnemaekers
spokesman/communications adviser
bureau strategy and internationalization
maastricht university
t 00 31 43 3882671
m 00 31 6 21275612
f 00 31 43 3888 461
e m.schrijnemaekers@bu.unimaas.nl
office
minderbroedersberg 4-6
room 2105
postal adress
box 616
6200 md maastricht
Universiteit Maastricht