Klimaatbeleid moet pinguïnproof zijn
16 februari 2005
GroenLinks vindt dat er veel meer moet worden gedaan voor een beter klimaat. Daarom pleit GroenLinks voor handelssancties tegen Amerika als Bush de vervuiling niet aanpakt. Het klimaat kan in Nederland niet worden toevertrouwd aan deze regering. Daarom wil GroenLinks de bevolking betere informatie geven om zélf de klimaatverandering tegen te gaan. Energieslurpende apparaten en voertuigen moeten een pinguïnlabel krijgen. GroenLinks brengt zelf een kaart uit met besparingstips.
Vandaag treedt het verdrag van Kyoto in werking. Dat is een bescheiden feestje waard. Deze wereldwijde afspraken om het klimaat te verbeteren, zijn hoog nodig. Maar politici zouden veel meer moeten doen. Want er tikt een ecologische tijdbom. Binnen uiterlijk tien jaar is het broeikaseffect onomkeerbaar. Wie rampen wil voorkomen, dient onmiddellijk te handelen. Er moet daarom flinke druk worden uitgeoefend op president Bush. De VS zorgen voor meer dan 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Als Bush dat weigert aan te pakken, moet Europa handelssancties nemen tegen de VS. Overigens willen negen Amerikaanse staten zich wel aansluiten bij het Kyotoverdrag. Europa zou veel meer moeten samenwerken met deze staten.
Maar Nederland dient zelf ook eindelijk werk te maken van groene politiek. De laatste jaren is het Nederlandse milieu- en klimaatbeleid ernstig verslechterd, terwijl een ingrijpende verbetering nodig was. Nederland stond in 2001 nog op een redelijke 12e plaats op de wereldranglijst van landen met een goed milieubeleid. Onder Balkenende is Nederland afgezakt naar een beschamende 41ste plaats, vlak voor de VS op plek 45. Nederland is één van de meest vervuilde regios van de wereld. Dat wordt een steeds grotere bedreiging voor de volksgezondheid en het klimaat. We kunnen niet nog meer tijd verliezen en moeten die problemen eindelijk aanpakken. De burger verwacht dat ook van ons. Volgens onderzoek van het RIVM maakt de Nederlandse bevolking zich voor de toekomst de grootste zorgen over de vervuiling en het klimaat. Zij voelen de urgentie die bij de politiek ontbreekt. Het is hoog tijd dat de politiek haar eigen obsessies overstijgt en weer aansluiting vindt bij de zorgen van de !
bevolking. Het Kyoto verdrag is dan pas het begin.
Het kabinet komt niet verder dan het stimuleren van kernenergie. Dat is gevaarlijk en slecht voor het milieu. Er bestaat geen oplossing voor de verwerking van het zwaar vervuilde en gevaarlijke afval. GroenLinks heeft geen enkel vertrouwen meer in het milieubeleid van dit kabinet. Daarom wil GroenLinks burgers betere informatie geven om zélf de klimaatverandering tegen te gaan. GroenLinks pleit voor de invoering van een nieuw energielabel voor energieslurpende apparaten en voertuigen: het Pinguïnlabel. Apparaten die extreem veel CO2-uitstoot veroorzaken, krijgen een pinguïnlabel. De pinguïn staat symbool voor alle dieren die de dupe worden van klimaatverandering. Deze waarschuwing is te vergelijken met de waarschuwing op tabak.
GroenLinks brengt vandaag ook een kaart uit met tips over energiebesparing en energieslurpende apparaten. GroenLinks gaat deze kaart breed verspreiden. De kaart is gratis te bestellen bij GroenLinks. Op de energiekaart kun je van een aantal energieslurpende apparaten de CO-2 uitstoot zien, uitgedrukt in pinguïns. De kaart laat ook zien hoeveel geld je kunt besparen met een zuiniger apparaat. Op de andere kant van de kaart staan tien tips om energie, het klimaat én geld te besparen. De kaart is te vinden op:
http://www.groenlinks.nl/actie/energie
Wijnand Duyvendak
Kees Vendrik
GroenLinks