|persbericht Halt | | |Positiebepaling van de Halt-sector en plannen voor herstructurering sector
Halt presenteert Halt werkt! - de positiebepaling van de Halt-sector en de plannen voor een herstructurering van de sector.
Sinds bijna 25 jaar geleden het eerste Halt-bureau in Rotterdam ontstond, heeft de sector een grote ontwikkeling doorgemaakt. Van een lokaal project is Halt uitgegroeid tot een belangrijke, landelijke speler in het veld van de jeugdcriminaliteit. Voor het eerst heeft de sector nu in een gezamenlijke publicatie zijn positie verwoord. Nu de sector inhoudelijk stevig in de schoenen staat, is de volgende stap de versterking van de organisatiestructuur, waaraan dit jaar gewerkt gaat worden.
Halt werkt!
Halt presenteert Halt werkt!, een brochure waarin kort maar krachtig de missie en visie en de kerntaken van de Halt-sector aan de orde komen. Van de gemiddeld bijna 50.000 jongeren die per jaar door de politie worden opgepakt, gaan ruim 20.000 naar Halt voor een Halt-afdoening of een Stop-reactie. Daarnaast verzorgt Halt een belangrijk deel van de voorlichtingen die op scholen gegeven worden over jeugdcriminaliteit. Halt heeft verder een belangrijke signalerende taak en is betrokken als adviseur of deelnemer bij vele projecten op lokaal niveau om jeugdcriminaliteit te bestrijden of te voorkomen. In Halt werkt! wordt een helder beeld geschetst van de ambities van de sector en de daaruit voortvloeiende activiteiten.
Herstructurering
Het komende jaar zal worden benut voor een ingrijpende herstructurering van de Halt-sector. Deze herstructurering heeft tot doel om een landelijk slagvaardig en financieel gezond functionerend netwerk van Halt-organisaties te realiseren, die voldoen aan landelijke maatstaven van kwaliteit en doelmatigheid. Vertrekpunt is de gezamenlijke missie en visie, zoals verwoord in Halt werkt!. In de kern gaat het om vier onderling samenhangende activiteiten.
1. Schaalvergroting van de Halt-bureaus tot één organisatie per politieregio, waarmee het bestaande aantal van 58 wordt teruggebracht tot maximaal 25 Halt-bureaus.
2. Versterken van de onderlinge samenhang van de Halt-bureaus op landelijk niveau met - in het verlengde daarvan - opnieuw vaststellen van positie, kerntaken en verantwoordelijkheden van de landelijke organisatie, te weten Halt Nederland.
3. Het streven naar harmonisatie van werkprocessen en de daarbij te hanteren kwaliteitseisen en het verantwoorden van die kwaliteit via certificering.
4. Het voorbereiden van een onderzoek naar een betere financieringssystematiek.
Het streven is de herstructurering dit jaar te realiseren. Het is geen kale bezuiniging en voor zover er personele consequenties zijn, zullen die naar verwachting op managementniveau liggen. Een landelijke dekking van Halt-bureaus staat centraal, alleen beter georganiseerd. Zowel de repressieve kant van Halt, gefinancierd door het ministerie van Justitie, als de preventieve kant gefinancierd door de gemeenten, zullen goed gewaarborgd zijn. Beide partijen kunnen zich dan ook vinden in het plan van aanpak voor de herstructurering.
|