16 februari 2005
Weert, Nederweert en Hunsel ontwikkelen gezamenlijk een visie
WONEN, WELZIJN EN ZORG ONDER DE LOEP GENOMEN
Om te kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg in de regio Weert hebben de gemeenten Weert, Nederweert en Hunsel gezamenlijk een visie ontwikkeld. Onder de titel 'Visie en draaiboek wonen, welzijn en zorg voor de regio Weerterkwartier' is in opdracht van het provinciaal bestuur in de vorm van een nota op een rijtje gezet wat de drie gemeenten gezamenlijk zouden kunnen doen aan het in integraal verband verbeteren van de kwaliteit van de woon-, welzijns- en zorgvoorzieningen in de regio.
Gedurende het afgelopen jaar is in samenwerking met corporaties, zorgaanbieders, consumenten/zorgvragers, welzijnsinstellingen en andere bij wonen, welzijn en zorg betrokken partijen gewerkt aan het opstellen van deze nota.
Ontwikkelingen
Aanleiding voor het opstellen van de nota zijn diverse ontwikkelingen die zich op dit moment voordoen in de samenleving. De vermaatschappelijking van de zorg en de extramuralisering (van concentratie in grootschalige zorginstellingen naar kleinschaliger clusters van wonen met zorg en welzijn op maat) is er één van. De vergrijzing (sterke groei van het aantal ouderen) en de dubbele vergrijzing (de ouderen worden steeds ouder) is een andere ontwikkeling die in dit verband speelt.
Doelgroep
De nota heeft betrekking op de doelgroep mensen met een lichte functiebeperking, lichamelijk en verstandelijk gehandicapten en (ex)psychiatrische patiënten. Het gaat dus om méér dan alleen ouderen. Ouderen maken overigens wel het grootste deel van de doelgroep uit.
Werkwijze
De nota is opgesteld door adviesbureau Companen. Bij het samenstellen ervan is als volgt te werk gegaan. Men is begonnen met het in beeld brengen van de omvang van de doelgroep. Vervolgens is het aanbod aan voorzieningen geïnventariseerd en daarna is de vraag naar die voorzieningen in kaart gebracht. Dat leidde tot een gezamenlijke visie en tot het opstellen van een draaiboek van zaken die in gang zouden moeten worden gezet.
In elk van de drie gemeenten is in een lokale werkgroep gewerkt aan de nota. In mei 2004 heeft een werkconferentie plaatsgevonden waarbij vooral aandacht is besteed aan de uitgangspunten die moesten worden aangehouden. Ook zijn door het adviesbureau de resultaten van het in 2002 in Weert gehouden woningmarktonderzoek gebruikt. De Regionale Overlegtafel heeft in december 2004 ingestemd met de nota. De komende maanden zal de nota aan de gemeenteraden van Weert, Nederweert en Hunsel ter vaststelling worden aangeboden.
Het Draaiboek is geen eindbeeld maar zal de komende jaren tot uitvoering worden gebracht en worden bijgesteld op grond van voortschrijdend inzicht.
Belangrijkste conclusies
In de komende jaren dient in de regio een gevarieerd aanbod van woonvormen, al of niet met zorg, te worden gerealiseerd. Voorbeelden zijn 0-tredenwoningen (woningen zonder trap en drempels), zorgwoningen verspreid liggend of in woonzorgcomplexen, klein geclusterd wonen en groot geclusterd wonen. Bij groot geclusterd wonen, is er sprake van één groot woongebouw. Een voorbeeld hiervan is een verpleeghuis of ouderencentrum. Voorbeelden van klein geclusterd wonen zijn groepswoningen en zorgboerderijen.
Er wordt een groter beroep gedaan op de zelfredzaamheid van consumenten. Dit vraagt om versterking van de bestaande structuren rond mantelzorg en vrijwilligerswerk.
Om het zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen of weer zelfstandig gaan wonen mogelijk te maken wordt ervan uitgegaan dat in 2005 in deze regio één effectief systeem van ongeplande zorg functioneert, in plaats van de meerdere systemen die nu bestaan. Het gaat hierbij om zorg die moet worden geboden op onvoorziene zorgvragen van mensen die plotseling hulp nodig hebben.
De samenwerking tussen de partijen die werkzaam zijn op het vlak van wonen, welzijn en zorg moet worden verbeterd in het belang van de cliënt. De gemeenten pakken de regierol op voor de totstandkoming van een samenhangende wonen-welzijn-zorg-structuur.
Woonservicezone
Er moeten woonservicezone's worden ingericht. In deze zone's worden zorgwoningen, welzijnsactiviteiten en zorgactiviteiten voor de doelgroep geclusterd. Ook de infrastructuur buiten de gebouwen in de woonservicezone dient te zijn aangepast aan gebruik door de doelgroep. Nieuwe welzijns- en zorgactiviteiten voor de doelgroep dienen bij voorkeur in woonservicezones te worden gesitueerd.
In de accommodaties in deze woonservicezone's zullen diverse activiteiten voor de doelgroep worden georganiseerd, zoals een open eettafel, meer bewegen voor ouderen, huiskamerprojecten en activiteiten gericht op recreatie/ontspanning.
Locaties
De komende jaren zullen in de drie gemeenten woonservicezones worden ingericht. In de gemeente Hunsel zal dat gebeuren rond het Brigittahof in Ittervoort, de Schepenhof in Neeritter en Bruggerhof in Hunsel. In Nederweert rond het woonzorgcomplex in Ospel en rond ouderencentrum Sint Joseph in de kern van Nederweert. In Weert worden woonservicezones ingericht rond Van Berlo Heem, Rust in Roy in Stramproy, de locaties voor de woonzorgcomplexen Weert-Zuid in Keent, Weert-Oost in Groenewoud en Weert-Noord in Boshoven. Mogelijk komt daar in de toekomst de Oranjeflat in Moesel nog bij.
Daarnaast worden er op diverse locaties in Weert en Nederweert kleine geclusterde woonprojecten gerealiseerd. Er wordt aan een aantal plannen gewerkt voor de realisatie van zorgwoningen al dan niet in combinatie met 0-tredenhuurwoningen in de woonservicezones. Ook worden er in alle drie de gemeenten bouwlocaties gereserveerd voor de realisatie van 0-tredenhuurwoningen voor de korte en langere termijn.
Intentieverklaring
De wens van partijen om zich gezamenlijk in te spannen om de kwalitatieve en kwantitatieve opgave op het gebied van wonen, welzijn en zorg in het Weerterkwartier te realiseren zal worden bekrachtigd door het ondertekenen van een intentieverklaring. Dit gebeurt naar verwachting in april 2005.
Marijke Creemers,
Infocentrum gemeente Weert
Postadres: Postbus 950, 6000 AZ Weert
Bezoekadres: Beekstraat 54 Weert
Telefoon: (0495) 575 300
Fax: (0495) 542 906
E-mail: m.creemers@weert.nl
Algemeen e-mailadres: gemeente@weert.nl
Website: http://www.weert.nl
2005.019 FS
---- --
Gemeente Weert