CBS

Opnieuw omzetverlies detailhandel

In 2004 heeft de detailhandel 2,1 procent minder omgezet dan in 2003. Dit is het tweede achtereenvolgende jaar dat de omzet van de detaillisten is gedaald. De winkelprijzen kwamen vorig jaar 1,5 procent lager uit dan een jaar eerder. Het omzetvolume nam met 0,5 procent af. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Het omzetverlies deed zich zowel bij de food- als bij de non-foodsector voor.

Kleine omzetdaling foodsector

In 2004 hebben de winkels in voedings- en genotmiddelen 0,7 procent minder omzet geboekt dan een jaar eerder. Mede door de prijzenslag bij de supermarkten lagen de prijzen in de foodsector 1,9 procent lager. Het omzetvolume nam per saldo met 1,3 procent toe.

In de foodsector domineren de supermarkten met ongeveer 80 procent van de totale omzet. In 2004 behaalden de supermarkten nagenoeg dezelfde omzet als in 2003. Speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen, zoals groentewinkels, slagerijen en slijterijen, verloren echter 4,5 procent omzet.

Grotere omzetdaling non-foodsector

De omzet van de non-foodsecor is in 2004 met 2,9 procent afgenomen vergeleken met een jaar eerder. Ook in 2003 nam de omzet van de non-foodsector af. Het omzetvolume was in 2004 1,7 procent kleiner dan in 2003.

Van de onderscheiden branches in de non-foodsector boekten de winkels in consumentenelektronica het grootste omzetverlies. De omzet kwam 7,5 procent lager uit dan een jaar eerder. In 2003 daalde de omzet van de consumentenelektronica al met 4 procent. Twee jaar daarvoor was er nog een flinke omzetgroei van 6 procent. Ook winkels in doe-het-zelfartikelen, in artikelen voor woninginrichting en in bovenkleding zagen de omzet in 2004 flink achteruitgaan. Daarentegen was er een kleine omzetgroei bij de drogisterijen en de winkels in huishoudelijke artikelen.

Bescheiden omzetgroei december

In december 2004 heeft de detailhandel 1 procent meer omzet gerealiseerd dan in dezelfde maand van 2003. Bij de foodsector lag de omzet in december 5,6 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl de omzet van de non-foodwinkels 1,6 procent lager was. De omzetontwikkeling in december is positief beïnvloed door het verschil in koopdagen tussen december 2004 en december 2003.

Technische toelichting

De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers van voorafgaande perioden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. In de tabel zijn de bijgestelde cijfers cursief aangegeven.

De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel.

Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van consumentenprijsindexcijfers van het CBS. Consumentenprijsindexcijfers zijn echter niet per winkelbranche beschikbaar. Het prijsverloop is daarom geraamd op basis van de prijsontwikkeling van het in de branche gangbare artikelassortiment. De prijsontwikkeling van een branche wordt mede bepaald door artikelen uit het assortiment die ook in andere branches worden verkocht. Het prijsverloop van branchevreemde artikelen is buiten beschouwing gelaten.

Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering moet rekening worden gehouden met het verschil in koopdagen. Zo heeft december 2004 een maandag en een dinsdag minder dan december 2003, maar een donderdag en een vrijdag meer. De cijfers zijn hiervoor niet gecorrigeerd. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

PB05-019

16 februari 2005

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht