CBS

Im- en export 10 procent hoger in 2004

In 2004 was de waarde van zowel de invoer als de uitvoer van goederen 10 procent hoger dan in 2003. De invoer bedroeg 228,0 miljard euro en de uitvoer 257,8 miljard euro. Wel waren de in- en uitvoerprijzen iets hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. In 2003 was de waarde van de in- en uitvoer nog 1 procent hoger dan in het jaar ervoor.

Hogere groeicijfers dan in de ons omringende landen

De 10 procent stijging in Nederland is over het algemeen hoger dan in de ons omringende landen. Zo heeft het Duitse Statistische Bundesamt onlangs voor de in- en uitvoer waardestijgingen van 7 en 10 procent voor heel 2004 gepubliceerd en waren in het Verenigd Koninkrijk de in- en uitvoer respectievelijk 5 en 1 procent hoger dan in 2003. Daarnaast heeft de Nationale Bank van België over de eerste elf maanden een stijging van 9 procent bij de invoer en 10 procent bij de uitvoer gerapporteerd. En ook de statistische bureaus van Frankrijk en Denemarken rapporteerden over de eerste elf maanden van 2004 lagere groeicijfers dan de Nederlandse.

Grootste stijging bij grondstoffen en minerale brandstoffen

De hoogste groei deed zich in 2004 voor bij de grondstoffen en de minerale brandstoffen. Vooral door hogere olie- en staalprijzen was de invoer 22 procent en de uitvoer 19 procent meer waard vergeleken met 2003. Ook de handel in chemische producten met het buitenland is in 2004 meer dan gemiddeld gestegen. De traditioneel minder conjunctuurgevoelige groep voedsel en dranken deed het in 2004 daarentegen veel bescheidener met een toename van 4 en 5 procent voor respectievelijk de in- en de uitvoer.

Groei uitvoer vooral hoog bij India, China en Tsjechië

In 2004 was de waarde van de uitvoer naar vrijwel alle landen hoger dan in 2003. Wel waren de stijgingen voor de uitvoer naar Tsjechië, China, Taiwan en India met 40 tot 60 procent relatief groter dan de groeipercentages naar grote handelspartners als Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De groei van de uitvoer naar deze laatste groep landen lag tussen de 7 en 12 procent. De nieuwe EU-lidstaten en China vertoonden gemiddeld een hogere groei bij de invoer dan de andere landen. Er werden vooral meer machines en transportmiddelen ingevoerd uit deze landen.

In- en uitvoer in december 2004 hoger

In de laatste maand van 2004 bedroeg de waarde van de ingevoerde goederen 20,6 miljard euro. Dat was 14 procent meer dan in december 2003. De waarde van de uitgevoerde goederen nam toe met 15 procent tot 22,6 miljard euro. Wel telde december in 2004 twee werkdagen meer dan in 2003.

Technische toelichting

Cijfers van de in- en uitvoer van goederen van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. In de tabellen zijn de bijgestelde cijfers, mede naar aanleiding van correcties in de in- en uitvoer naar de tien nieuwe lidstaten, cursief aangegeven.

De in- en uitvoercijfers zijn inclusief de zogenaamde wederuitvoer. Dit zijn goederen die in Nederland zijn ingevoerd en het land in (vrijwel) onbewerkte staat weer verlaten. Wel moeten deze goederen in eigendom worden overgedragen aan een Nederlandse ingezetene. Indien geen sprake is van eigendomsoverdracht spreekt men van doorvoer. De in- en uitvoer van diensten wordt buiten beschouwing gelaten. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

PB05-018

16 februari 2005

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht