Fontys


Fontys opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening geaccrediteerd

De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) heeft op 15 februari jongstleden de Fontysopleiding hbo-bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) in Eindhoven geaccrediteerd. Alle zes onderwerpen waarop de opleiding is beoordeeld zijn positief bevonden. Het rapport waarop de NVAO haar oordeel baseert is samengesteld door een Visiterende en Beoordelende Instantie (VBI): Netherlands Quality Agency (NQA).
donderdag 10 maart 2005 door
Doelstellingen opleiding
Naar oordeel van de NVAO zijn de 23 (landelijk vastgestelde) opleidingskwalificaties SPH daadwerkelijk sturend bij de opzet van het onderwijsprogramma. Daardoor is het hbo-bachelorniveau goed gewaarborgd. Ook heeft er een goede afstemming met het (werk)veld plaatsgevonden en zijn de afgestudeerden positief over de aansluiting van de opleiding op de beroepspraktijk. Resumerend stelt de NVAO dat door de opleiding SPH overtuigend voldaan wordt aan de specifieke eisen van het werkvelddomein SPH.

Programma
De NVAO is van oordeel dat de opleiding SPH over een krachtig opleidingsprogramma beschikt, mede door een sterke, verticale samenhang met de opleidingskwalificaties. De NVAO onderschrijft de beoordeling `excellent' die in het NQA-rapport is opgenomen. Ook beoordeelt de NVAO de inzichtelijke, groeiende complexiteit van het programma als een sterk kenmerk, evenals het didactische concept van het voltijdprogramma. Wel had de NVAO graag meer duidelijkheid gehad over de studielast van deeltijdstudenten.

Inzet personeel
De NVAO is van oordeel dat de docenten voldoende binding hebben met de beroepspraktijk en dat de beschikbaarheid van het personeel voor het onderwijsproces is gewaarborgd. De scholing van het personeel verdient echter meer aandacht.

Kwaliteitszorg
De NVAO constateert dat de opleiding SPH over een goed functionerend systeem van kwaliteitszorg beschikt. Het NQA-rapport draagt daarvoor overtuigend informatie aan.

Resultaten
De NVAO is van mening dat de opleiding over het algemeen positief scoort op onderwijsrendement, al zijn er enkele punten voor verbetering vatbaar. Zo kan de verblijfsduur van personen die de studie staken verder omlaag en het afstudeerrendement van de deeltijdopleiding verder omhoog.

Bijzonder Kwaliteitskenmerk
De opleiding SPH heeft bij de accreditatieaanvraag gebruik gemaakt van de mogelijkheid (facultatief) een aanvraag voor een bijzonder kwaliteitskenmerk in te dienen. Deze aanvraag gold voor het innovatief vermogen van de opleiding. NQA oordeelt positief over dit kenmerk en heeft de NVAO gevraagd dit bijzonder kwaliteitskenmerk toe te kennen. De NVAO vindt de wijze waarop de opleiding invulling geeft aan innovatie weliswaar goed, maar is van oordeel dat dit van elke (SPH-)opleiding verwacht mag worden. Om die reden wijst de NVAO het voorgesteld bijzonder kwaliteitskenmerk met betrekking tot de opleiding af.

Netherlands Quality Agency
Het rapport waarop de NVAO haar oordeel baseert is samengesteld door een Visiterende en Beoordelende Instantie (VBI): Netherlands Quality Agency (NQA). De commissie die verantwoordelijk is voor de samenstelling van het rapport bevat diverse deskundigen op het gebied van het onderwijs en het werkveld. Bovendien maakt een student van een andere SPH-opleiding deel uit van deze commissie.

GeĂŻnteresseerden voor de opleiding kunnen op zaterdag 12 maart terecht op de open dag, van 10.00 uur tot 14.30 uur op de Th. Fliednerstraat 2 in Eindhoven.