Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 15 februari 2005

Bijna 900 regelingen maken van een 65-minner een 65-plusser

Maak een einde aan beperkingen voor 65+ers

De leeftijdsgrens van 65 jaar heeft een beperkende invloed op het leven van 65+ers. Mensen van 65 jaar en ouder worden bijvoorbeeld uitgesloten van het minimum loon en hebben geen recht meer op zelfstandigenaftrek. De motieven die daarvoor gebruikt worden zijn uiterst mager en bovendien verouderd. Mensen worden tegenwoordig heel divers ouder en blijven langer gezond. Ook 65+ers moeten daarom zo min mogelijk worden belemmerd bij het vormgeven van hun eigen leven.

Dat staat in het boek 65 jaar als uiterste houdbaarheidsdatum dat deze week is verschenen. Het boek bevat een unieke inventarisatie van alle leeftijdsgrenzen van 65 die het Nederlandse recht kent. Door middel van een toetsing is beoordeeld of de leeftijdsgrens van 65 juridisch houdbaar is én hoe de effecten ten aanzien van de levensloopkeuzes zijn. Uit die toetsing blijkt dat een groot aantal leeftijdsgrenzen kan worden geschrapt, bijvoorbeeld in de Wet minimumloon.

Het boek 65 jaar als uiterste houdbaarheidsdatum behandelt ook de vraag of één leeftijdsgrens voor iedereen niet veel te star is en mensen te veel in een keurslijf propt. Want voor iemand die als 42-jarige herintreedster weer aan de slag is gegaan, ziet verplicht stoppen bij 65 er heel anders uit dan voor iemand die vanaf zijn 20-ste zwaar lichamelijk werk doet. Bovendien verandert er niet alleen veel op het gebied van de arbeid en de sociale zekerheid, ook op het terrein van wonen, verkeer, belasting, landbouw en veiligheid komen we de leeftijdsgrens van 65 jaar tegen.

Met in totaal 898 65-jaargrenzen in 386 wetten, regelingen en besluiten is de leeftijdsgrens diepgeworteld in het Nederlandse recht. Wat opvalt is dat de leeftijdsgrens vooral rechten markeert en nauwelijks plichten en dat de 65-jaargrenzen erg summier zijn gemotiveerd.

Regelmatig wordt gesproken over een mogelijke verhoging of flexibilisering van de AOW leeftijd. Omdat bijna alle leeftijdsgrenzen van 65 jaar direct of indirect verband houden met de AOW-gerechtigde leeftijd betekent dat, dat als aan de AOW-leeftijd gesleuteld wordt honderden andere artikelen ook gewijzigd moeten worden. En dat is iets waar tot nu toe in de discussie nauwelijks aandacht besteed wordt.

In het boek komen ook belemmeringen aan de orde die 65+ers ondervinden als ze door willen werken. Dat is actueel omdat de regering heeft aangekondigd dat daarover met de Tweede Kamer gediscussieerd gaat worden.

Het boek is verkrijgbaar bij het LBL, expertisecentrum leeftijd en maatschappij en kost ¤ 15,00 (exclusief ¤ 4,00 verzend- en administratiekosten). __________________________________________________________________________________________________________________________________________