PATIENTENVERENIGING FREYA

patiëntenvereniging FREYA jubileert

Patiëntenvereniging Freya jubileert; Twintig jaar vruchtbaarheidsproblematiek onder de aandacht.

Wijchen, Freya, de patiëntenvereniging voor
vruchtbaarheidsproblematiek viert dit jaar haar twintig jarig bestaan. Dit jubileum zal gedurende het komende jaar aandacht krijgen tijdens verschillende festiviteiten. Zo is er in april een grote bijeenkomst waarbij verschillende sprekers hun visie geven op het omgaan met en verwerking van vruchtbaarheidsproblemen en in diezelfde maand organiseert de jarige Freya een speciale 'kinderdag' waar alle leden met hun kinderen welkom zijn in Dierenpark Amersfoort. Een groot aantal geadopteerde en uit vruchtbaarheidsbehandeling geboren kinderen en hun ouders zal hier aanwezig zijn. Tijdens deze dag kunnen zij hun ervaringen met elkaar delen.

Juist in 2004 leek Freya ondanks alle successen die de afgelopen twintig jaar geboekt zijn, weer terug te zijn bij het punt waarvoor zij is opgericht: IVF en vruchtbaarheidbehandelingen betaalbaar en haalbaar maken voor iedereen. Door een maatregel van minister Hoogervorst wordt sinds januari 2004 een groot deel van de vruchtbaarheidsbehandelingen niet meer vergoed. De bedragen die men zelf moet betalen kunnen oplopen tot meer dan 5000,- Euro. Gebleken is dat veel mensen hierdoor in financiële problemen komen of noodgedwongen hun kinderwens moeten laten varen. Een NIPO onderzoek uit november 2004 laat zien dat meer dan 80% van de Nederlandse bevolking vindt dat vruchtbaarheidsbehandelingen geen luxe mag worden. Patiëntenvereniging Freya streeft er in het jaar van haar twintigjarig jubileum dan ook naar deze maatregel van tafel te krijgen.

Freya werd in 1985 opgericht als de Nederlandse Vereniging voor Reageerbuis Bevruchting (NVRB). De belangrijkste reden voor het oprichten van de patiëntenvereniging lag in de onvrede over de toenmalige gang van zaken rondom IVF, namelijk lange wachtlijsten en het grote verschil tussen ziekenfondspatiënten en particulier verzekerden. Het hoofddoel was te zorgen dat IVF voor iedereen met een medische indicatie haalbaar en betaalbaar werd. Bovendien waren ook toen lotgenotencontact en voorlichting een belangrijke doelstelling van de vereniging.

Omdat een groot deel van de Nederlandse bevolking in aanraking komt met ongewenste kinderloosheid (in 2004 15%) besloot de NVRB in 1990 om haar doelstelling uit te breiden en zich te richten op het hele gebied van vruchtbaarheidsproblemen. Dit houdt in dat mensen voor een grote diversiteit aan onderwerpen, zoals onderzoeken, vele behandelmogelijkheden, adoptie en rouwverwerking, bij Freya terecht kunnen. Hoewel men destijds de naam NVRB wilde handhaven bleek dit voor zoveel onduidelijkheid te zorgen dat men in 1995 besloot de naam te veranderen in:

Freya, patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek

De naam Freya verwijst naar de Noorse Godin van de vruchtbaarheid. Momenteel telt de patiëntenvereniging ongeveer 3250 leden en zorgen 70 vrijwilligers ervoor dat de verschillende taken worden uitgevoerd. Gedurende de afgelopen twintig jaar heeft Freya zich steeds opnieuw hard gemaakt voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Door haar gemotiveerde en goed ingelichte vrijwilligers, alsmede door de volhardende pogingen van de vereniging om op te komen voor haar leden is Freya in de loop der jaren een serieuze gesprekspartner geworden voor de politiek, adviesraden, de media en zorgverzekeraars.