Bartiméus


gehandicapt én slechtziend of blind

Verstandelijk gehandicapt én slechtziend of blind

Ook mensen met een verstandelijke beperking kunnen slechtziend of blind zijn. Dit is vaak lastig te onderkennen, waardoor de visuele beperking door artsen en begeleiders vaak niet wordt opgemerkt. Hierdoor blijft de ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking onnodig achter. Het boek Diagnostiek en behandeling beschrijft de ontwikkeling van mensen met een visuele en verstandelijke beperking en laat zien hoe hun ontwikkeling beïnvloed wordt door deze beperkingen. De auteurs zijn Mies van Genderen en Frans Gunther.

Specialisatie
Een voorbeeld. Een arts denkt dat de onzekere manier van lopen van zijn cliënt wordt veroorzaakt door zijn verstandelijke beperking. Achteraf blijkt dat zijn cliënt ernstig slechtziend is en dat met een passende behandeling en begeleiding zijn problemen drastisch afnemen. De diagnostiek en behandeling van problemen met het zien van mensen met een verstandelijke beperking is een bijzondere specialisatie. Cliënten met een verstandelijke beperking vragen een aangepaste manier van onderzoeken. Daarnaast komt de cliënt vaak niet in situaties waarin normaliter een visusprobleem zou opvallen. Hij gaat bijvoorbeeld niet naar school waar men zou opmerken dat de leerling het schoolbord niet goed kan zien. Bovendien geven mensen met een verstandelijke beperking vaak niet zelf aan dat ze slecht zien.

Ruim 20 procent van de mensen met een verstandelijke beperking heeft ook een ernstige visuele beperking
Meer informatie over de diagnostiek en behandeling van problemen met het zien van mensen met een verstandelijke beperking kan voorkomen dat iemand jarenlang onopgemerkt slechtziend of blind blijft en dus geen passende begeleiding en behandeling krijgt. De auteur van het boek 'Diagnostiek en behandeling', Frans Gunther van Bartiméus, pleit er daarom voor dat professionals in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking veel aandacht besteden aan potentiële visusproblemen bij deze mensen: "Ruim 20 procent van de mensen met een verstandelijke beperking heeft ook een ernstige visuele beperking. Bovendien heeft ongeveer 30 procent van deze mensen tevens nog een andere beperking, zoals een gehoorstoornis, epilepsie, een motorische beperking of een psychische stoornis. Een meervoudige beperking is meer dan een optelsom van afzonderlijke beperkingen en vereist specifieke zorg en ondersteuning!"

Diagnostiek en behandeling is geschreven voor professionele begeleiders van mensen met een visuele en verstandelijke beperking, maar is ook geschikt voor familieleden en andere betrokkenen. In het boek wordt duidelijk waarom diagnostiek van de visuele beperking bij mensen met een verstandelijke beperking extra aandacht vraagt en hoe diagnostiek en behandeling van mensen met een visuele en verstandelijke beperking werkt. Het boek bevat adviezen, plannen van aanpak en adviezen voor de diagnostiek en behandeling. Het boek is te bestellen bij Bartiméus via www.bartimeus.nl of via (030) 698 23 69. Het ISBN-nummer is 90 715 34 51 0 en het boek kost 15,- (exclusief verzendkosten).