INLIA


BSC-project gaat van start 15/02/2005

"INLIA opent onderzoekscentrum voor uitgeprocedeerden"

Onder deze kop publiceerde Trouw op 14 feb jl. de start van het BSC-project, waarmee INLIA afgewezen asielzoekers wil bijstaan bij het realiseren van hun vertrek dan wel het verkrijgen van een status op grond van het buiten-schuld-criterium (BSC).

In het voormalig klooster en AZC Mariënholm in de stad Groningen kunnen 15 tot maximaal 60 asielzoekers gedurende vier weken verblijven en aan de hand van een door INLIA ontwikkeld stappenplan intensieve begeleiding krijgen bij het aanvragen van identiteitsdocumenten en reispapieren. De inzet van het BSC-project is er op gericht identiteit, nationaliteit en land van herkomst ondubbelzinnig vast te stellen.

Hoewel minister Verdonk aanvankelijk in het radioprogramma 'De Ochtenden' zei het "niet te tolereren" dat INLIA nagaat of mensen onder het buiten-schuld-criterium vallen, noemt de IND het nu "een goed initiatief, zolang maar duidelijk is dat de IND beslist".

Het project wordt bekostigd door burgelijke gemeenten die afgewezen asielzoekers, ook inwoners van hun gemeenten, kunnen aanmelden voor deelname. Na afloop ontvangt de gemeente het dossier met conclusies van INLIA. Als betrokkene daarmee objectief controleerbaar kan aantonen niet terug te kunnen keren naar het land van herkomst kan de IND een status op grond van buiten-schuld-criterium verlenen. Als de asielzoeker wel in het bezit is gekomen van papieren waarmee hij kan terugkeren, kan hij in de noodopvang blijven tot de terugreis, evt. met behulp van het IOM Terugkeerbureau, is gerealiseerd.