Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Veiligheidsbeleid

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 15 februari 2005

Behandeld


- DVB/NN


Kenmerk


- DVB/NN-035/05

Telefoon


- +31 (0)70 3485251


Blad


- 1/3

Fax


- +31 (0)70 3485684


Bijlage(n)


- - dvb-nn@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lidVan Bommel over Amerikaanse militaire plannen tegen Iran


-

Graag - bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Van Bommel over - Amerikaanse militaire plannen tegen Iran. Deze vragen werden ingezonden op - 19 januari 2005 met kenmerk - 2040506610.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over Amerikaanse militaire plannen tegen Iran. (Ingezonden 19 januari 2005)

Vraag 1

Bent u bekend met berichten over geheime Amerikaanse operaties, waarbij sinds de zomer van 2004 militaire inlichtingenoperaties in Iran worden uitgevoerd? 1) Is het waar dat daarbij informatie over ruim dertig nucleaire, chemische en raketinstallaties als potentiële doelen wordt ingewonnen? Bent u bereid informatie in te winnen bij de Amerikaanse autoriteiten over deze operaties? Indien neen, waarom niet?

Vraag 2

Bent u tevens bekend met het feit dat deze operaties onderdeel uit zouden maken van een plan om deze plaatsen te bombarderen of aan te vallen door commando's? Indien neen, bent u bereid informatie in te winnen bij de Amerikaanse autoriteiten? Indien neen, waarom niet?

Vraag 3

Is het waar dat daarbij het doel zou zijn Iran's militaire atoomcapaciteit te vernietigen en uiteindelijk zelfs het regime in Iran tot aftreden te dwingen? Bent u bereid informatie in te winnen bij de Amerikaanse autoriteiten over hun plannen terzake? Indien neen, waarom niet? Wat is uw oordeel over deze plannen?

Vraag 4

Deelt u de mening dat deze plannen, indien de berichten hierover waar zijn, een ernstige verslechtering betekenen voor de kans van slagen van de onderhandelingen door de Europese Unie en het International Atomic Energy Agency (IAEA) met Iran om dit land te bewegen af te zien van verrijking van uranium? Indien neen, waarom niet? Zo ja, wat onderneemt u om de Amerikaanse regering af te doen zien van deze activiteiten?

Antwoord

Ik heb kennis genomen van het krantenartikel van de heer Hersh. Als reactie heeft het Pentagon op 17 januari j.l. een persbericht uitgegeven waarin wordt gesteld dat het artikel zo veel fouten met betrekking tot fundamentele feiten bevat, dat daarmee de geloofwaardigheid van het artikel als geheel wordt ondergraven. Secretary of State Rice heeft recent laten weten dat militaire actie tegen Iran op dit moment niet op de agenda staat.

Vraag 5

Berust volgens uw informatie de stelling van 'The New Yorker' op waarheid dat de Pakistaanse regering geen vervolging van dr. Abdul Khan door (internationale) juridische autoriteiten hoeft te laten instellen vanwege de atoomproliferatie, omdat deze regering medewerking aan het inwinnen van inlichtingen door de Amerikaanse autoriteiten over de Iraanse atoomcapaciteit heeft toegezegd? Zo ja, deelt u dan de mening dat dit tegen de letter en de geest van het Non-Proliferatieverdrag is? Bent u bereid bij de Pakistaanse autoriteiten aan te dringen op medewerking aan een (strafrechtelijk) onderzoek naar de werkzaamheden van dr. Khan? Indien neen, waarom niet?

Antwoord

Pakistan is geen partij bij het Non-Proliferatieverdrag. Los daarvan voorziet het internationaal recht niet in de mogelijkheid individuen als de heer Khan voor strafbare feiten op dit gebied te vervolgen.

Nederland heeft wel op het hoogste niveau bij de Pakistaanse autoriteiten aangedrongen op medewerking met het IAEA-onderzoek.


1) "The coming wars, what the Pentagon can do now in secret", door Seymour Hersh. The New Yorker (Issue of 2005-1-24 and 31, posted 2005-01-17). - www.newyorker.com

===