Dienstenbond CNV

Tussenstand CAO-onderhandelingen VDS

15-02-2005

Van Dijk Studieboeken en de CNV Dienstenbond hebben inmiddels twee maal met elkaar gesproken over de nieuwe CAO. Naast de loonontwikkeling lijken loondoorbetaling bij ziekte, compensatie van de gestegen ziektekosten en VUT/prepensioen de hete hangijzers te worden.

Op dinsdag 25 januari en donderdag 3 februari hebben de eerste overleggen tussen VDS en de CNV Dienstenbond plaatsgevonden over de CAO voor 2005. De voorstellenbrieven van zowel VDS als van de CNV Dienstenbond heeft u reeds in uw bezit. Het eerste overleg heeft vooral een toelichtend karakter gehad. Op 3 februari hebben we meer inhoudelijk met elkaar gesproken. Hiervan willen wij u graag een tussenstand geven.

Loonontwikkeling

De CNV Dienstenbond stelt een stijging van 1,25% per 1 januari 2005 voor. VDS stelt een stijging van 0,75% voor. VDS onderbouwt dit met de stelling dat de tantième over 2004 naar verwachting sterk zal stijgen en dat die ook de komende jaren hoog zal blijven. De CNV Dienstenbond heeft aangegeven dit geen argument te vinden, aangezien de tantièmeregeling een bestaande regeling is die op verzoek van VDS zelfs vorig jaar is afgetopt. Deze regeling kan nu geen argument zijn voor het beperken van de structurele loonontwikkeling. Verder is de CNV Dienstenbond van mening dat de medewerkers van een goed lopend bedrijf als VDS toch op zn minst wel gecompenseerd mogen worden voor de inflatie.

Loondoorbetaling bij ziekte

In het Museumpleinakkoord eind vorig jaar hebben werkgevers en werknemers afgesproken het loon bij ziekte over de eerste twee ziektejaren te beperken tot 170% van het laatstverdiende inkomen. Nu moet op CAO-niveau worden ingevuld hoe deze 170% over 2 jaar wordt verdeeld. Aangezien de meeste medewerkers niet langer dan een jaar ziek zijn, stelt de CNV Dienstenbond zich op het standpunt dat er het eerste jaar 100% moet worden uitbetaald en het tweede jaar 70%. Gedurende het tweede ziektejaar dient daarop bij reïntegratieactiviteiten een aanvulling van 30% te worden gegeven. Dit geldt ook voor ernstig zieke medewerkers waarvan duidelijk is dat die niet in staat zijn te reïntegreren. Verder moet nog een aantal zaken goed worden geregeld. VDS wil voor een meer geleidelijke afbouw kiezen (eerste half jaar 100%, tweede half jaar 90%, derde half jaar 80% en vierde half jaar 70%). Wij hebben aangegeven daar op dit moment niet akkoord mee te kunnen gaan.

Compensatie ziektekosten

De CNV Dienstenbond heeft in haar voorstellenbrief compensatie van de gestegen ziektekosten gevraagd, namelijk een bijdrage van 50% voor de particulier verzekerden en een compensatie van 30,- voor de ziekenfondsverzekerden. Uit het overleg met VDS is gebleken dat de bijdrage van 50% voor particulier verzekerden veel problemen met zich mee brengt, omdat daar op dit moment nominale bedragen voor staan. Aangezien dit een grotere operatie is en deze met de invoering van de basisverzekering toch moet gaan plaatsvinden, hebben we deze eis laten vallen en daarvoor in de plaats dezelfde eis gesteld als voor de ziekenfondsverzekerden, namelijk een compensatie van 30,- per maand. VDS wil deze discussie naar volgend jaar schuiven, maar daar gaat de CNV Dienstenbond op dit moment niet mee akkoord, aangezien men nu met de extra kosten wordt geconfronteerd.

VUT/pre-pensioen

Vorig jaar hebben we afspraken met VDS gemaakt over een vervroegde pensioenregeling en een overgangsregeling. Deze zijn door technische uitvoeringsproblemen nog niet tot uitvoering gekomen, maar dit lijkt binnenkort toch te gaan gebeuren. De bijdrage over het vorige jaar is gereserveerd. Verder heeft VDS aangegeven dat de medewerkers die niet vrijwillig willen sparen voor het bijsparen bij hun pensioen, de werkgeverpremie uitbetaald krijgen. Daarbij wordt dan wel belasting ingehouden. We moeten dit jaar wel de regelingen toetsen aan de nieuwe wetgeving op het moment dat die klaar is.

Overeenstemming

Op een aantal andere punten zitten we dicht bij elkaar:
* Levensloopregeling: alle huidige regelingen van het cafetariasysteem kunnen straks ook worden ingebracht in de levensloopregeling. Als de wetgeving op dit vlak klaar is gaan we de levensloopregeling nader vorm geven;

* Ontslagvergoeding: als deze door nieuwe regelgeving wordt beperkt, gaan VDS en de CNV Dienstenbond opnieuw in overleg hoe het meerdere ten goede kan komen aan de medewerker;
* Kinderopvang: de werkgever is bereid 1/6 van de kosten bij te dragen;

* Motivatie van medewerkers aan het eind van hun schaal: VDS onderzoekt hoe zij de medewerkers kan blijven motiveren.

E-mailadressen?

Tenslotte hebben we overeenstemming bereikt over het gebruik van de zakelijke e-mailadressen van leden voor vakbondsinformatie. U moet die echter zelf aan ons verstrekken. Als u dus geïnteresseerd bent in snelle informatie over de CAO-onderhandelingen en andere zaken, dan vraag ik u een e-mail te sturen naar j.warnaar@cnvdibo.nl om uw e-mailadres door te geven. Ook vragen en opmerkingen naar aanleiding van deze info kunnen naar dat mailadres. U kunt ook bellen met 055-5772640. Meer informatie over de CNV Dienstenbond kunt u vinden op www.cnvdienstenbond.nl .

Jeroen Warnaar

bestuurder