CDA

15-02-05
Jan Peter Balkenende over de toekomst van Nederland

De samenleving verandert, ook in de 21e eeuw. We moeten veranderingen niet tegenwerken, maar de ruimte geven", aldus premier Balkenende.

Het kabinet wil veranderingen mogelijk maken, aldus Balkenende. Het is niet de overheid die in ons land aan de knoppen moet draaien. Het is ook niet de markt die de dienst moet uitmaken. Het zijn de mensen zelf die vorm geven aan hun leven en daarmee aan ons land. De overheid is er om onze gezamenlijke belangen in het oog te houden. Zij moet zorgen dat iedereen voldoende kansen krijgt. Zij moet de kwaliteit, toegankelijkheid en houdbaarheid van voorzieningen bewaken. En zij moet de solidariteit in onze samenleving ook op de lange termijn verzekeren.

Balkenende vindt dat we moeten zorgen dat Nederland niet te duur wordt, dat we slimmer moeten werken en dat meer mensen aan het werk moeten. Vandaar dat het kabinet steeds pleit voor loonmatiging. Als we dat niet doen, wordt Nederland te duur ten opzichte van concurrerende buurlanden.
Banen ontstaan als bedrijven nieuwe dingen durven doen. Het kabinet legt daarom het accent op innovatie. Bij alle bezuinigingen hebben we juist meer geld uitgetrokken voor kennis en onderwijs.

Ook in de zorg zijn volgens de premier forse veranderingen nodig om het stelsel gezond te houden. Balkenende: De zorg in Nederland moet toegankelijk, solidair en betaalbaar blijven. We gunnen iedereen de best mogelijke persoonlijke zorg. Maar wie het daarmee eens is, moet óók durven nadenken over hoe we dat gaan regelen en betalen. Het kabinet vindt het huidige systeem van ziekenfondsen en particuliere verzekeringen achterhaald. Daarom voeren we in 2006 een nieuw stelsel in. We stappen af van het onderscheid tussen ziekenfonds en particulier. Iedereen kan in vrijheid een verzekeraar kiezen.

Het huidige kabinetsbeleid wordt vaak asociaal genoemd. Maar, vraagt Balkenende zich af, wat is sociaal? Werkelijk sociaal beleid is beleid dat ervoor zorgt dat we ook in de toekomst nog een stevig sociaal vangnet en goede gezondheidszorg hebben voor de mensen die dat nodig hebben. Werkelijk sociaal beleid duwt mensen niet in een slachtofferrol, maar helpt hen om ook op de arbeidsmarkt zoveel mogelijk hun talenten te gebruiken.

Ik ben optimistisch over de kansen van Nederland. Internationaal onderzoek toont onze sterke kanten aan: goed opgeleide mensen, een goede infrastructuur, een flexibele arbeidsmarkt, een ligging in het hart van Europa, een open denkwijze en houding.