FNV

Nieuwe reorganisatie Vitrite Middelburg maakt Philips onbetrouwbaar

FNV Bondgenoten heeft geen vertrouwen meer in Philips Nederland als het gaat om de nut en noodzaak van reorganisaties. Aanleiding is de vanochtend aangekondigde sluiting van een deel van de Vitrite-fabriek in Middelburg. Na diverse reorganisaties in de afgelopen jaren, komen er bij de glas- en autolampenfabriek 102 banen te vervallen. Een deel van de fabriek wordt verplaatst naar Polen en een deel wordt gestopt. Alleen de autolampenfabriek blijft over. Vitrite Middelburg had in november 2003 al een forse reorganisatie voor de kiezen gekregen en dan mag je verwachten dat de zaak een keer op orde is. Maar Philips Nederland schrapt dus alsnog bijna de helft van de banen. Er werken nu nog ongeveer 226 mensen.

"Philips Nederland is zo langzamerhand onbetrouwbaar als het gaat om het aankondigen van reorganisaties," stelt Joke Hubert, bestuurder FNV Bondgenoten. "De uitstraling van het concern is dat het verlies aan werkgelegenheid nodig is en dat dan de pijn geleden is, maar keer op keer blijkt Philips op zijn belofte terug te komen. Opvallend detail hierbij is dat de redenen om te reorganiseren altijd buiten het bedrijf liggen (lage dollarkoers, dan wel opengaan van de Aziatische markt) terwijl voor de oplossingen direct naar het reorganisatie-instrument wordt gegrepen.

Voor werknemers is dit natuurlijk uitermate frustrerend. Het geeft veel onrust en onzekerheid onder het personeel. En voor ons als bonden is het steeds moeilijker om vertrouwen te hebben in de nut en noodzaak van de reorganisaties bij Philips. We zullen dit dan ook voor Middelburg zeer kritisch bekijken. Daar zullen de "positieve toekomstverhalen" voor Vitrite onze speciale aandacht krijgen." Hubert vindt dat het nu tijd wordt dat Philips met echte garanties komt. In de CAO-onderhandelingen is werkgelegenheid hét belangrijkste punt voor de bonden. Voor FNV Bondgenoten is werkzekerheid één van de vijf speerpunten uit de Schijf van Vijf . Philips moet nu eindelijk eens een duidelijk visie op de toekomst van de werkgelegenheid in Nederland neerleggen. Tot nu toe weigert Philips die openheid van zaken te geven. De volgende onderhandelingsronde is op 16 maart a.s.