Groen!

Gent, 15 februari 2005

Vera Dua toont Kyoto-huis: comfortabel wonen met een elektriciteitsrekening van 8 per maand en een jaarlijkse gasrekening van 150 ? Het kan!

Groen!-voorzitter Vera Dua toonde vandaag het Gentse "Kyoto-huis". In 1995 kocht het gezin De Groote - Heyse een rijwoning op fietsafstand van het Gentse Sint-Pietersstation. Het huis werd daarop energievriendelijk gerenoveerd, zonder extra kosten ten opzichte van een vergelijkbare, traditionele ingreep. Maar de resultaten zijn verbluffend. Terwijl de bewoonbare, te verwarmen oppervlakte vergrootte van 110 m² naar 180 m², daalden de verwarmingskosten naar 150 euro per jaar. Liefst 4 keer lager dan voor de renovatie. Vier keer lager ook dan het energieverbruik voor verwarming in volledig nieuwe woningen in Vlaanderen! Het elektriciteitsverbruik daalde na de renovatie tot amper 8 euro per maand. Dat is meteen 6 keer lager dan in een gemiddelde woning met vier personen. Kortom, comfortabel wonen met een lage energiefactuur, zonder extra meerkost én met oog voor het milieu kan!

Morgen, 16 februari 2005, gaat het Kyoto-akkoord officieel van start. Dat akkoord moet wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen verminderen. In Gent woont een gezin - twee volwassenen, twee kinderen
- dat al jaren zorgt voor een minimale uitstoot van broeikasgassen én, precies daardoor, geniet van een uiterst lage energiefactuur. En dat alles zonder extra meerkost of met inboeten op comfort, integendeel. De rijwoning, gekocht in 1995, werd dusdanig gerenoveerd dat de energiekosten minimaal zijn. "Ons uitgangspunt was een gezellig rijhuis waarvan de renovatie niet meer zou kosten, maar waarin het verbruik van zowel energie, water als grondstoffen drastisch lager zou liggen dan in een gemiddelde woning met vier mensen," zegt Tine Heyse, de bewoonster van het huis. Dat is alvast gelukt. De bewoonbare ruimte in het huis werd vergroot van 110 m² naar 180 m², maar de energiekosten zijn opmerkelijk gedaald.

Oog voor renovatie Wat er allemaal gebeurde bij de renovatie? Voor de isolatie van de buitengevels werd 15 cm dikke minerale wol gebruikt, voor het plat dak minerale wol van 20 cm dik. De lichtkoepels in het achterdak bestaan uit 3-dubbel glas, waardoor ze zowel thermisch als akoestisch veel beter isoleren. De ramen aan de voorkant van het huis (zuidkant) werden voorzien van regelbare ventilatieroosters voor verse luchttoevoer. Het dak kreeg een onderdak en dakvensters. De oude centrale verwarmingsinstallatie werd verwijderd. De verwarming van het gelijkvloers en de badkamer gebeurt met gesloten gaskachels van 1,55 KW, op de zolder staat een iets krachtiger toestel (3,5 KW). Warm water wordt gemaakt met een elektronisch ontstoken gasgeiser zonder permanente waakvlam.

Energievriendelijke toestellen Ook voor de toestellen hadden de bewoners van het Kyoto-huis extra aandacht. Zo werd geopteerd voor een zuinige koelkast, gebeurt de verlichting grotendeels met spaarlampen en werkt de droogkast op aardgas. Hierdoor gebruikt ze 10 maal minder elektriciteit dan een doorsnee droogkast. Wasmachine en vaatwasmachine zijn zogeheten hotfillmachines: het warm water wordt niet elektrisch opgewarmd in de machine, maar komt uit de gasgeiser.

En de kostprijs? Kost dit alles veel meer? Neen! De renovatie is gerealiseerd zonder enige meerkost ten opzichte van een identieke renovatie in standaarduitvoering. Zo zou een nieuwe centrale verwarming minimaal 6250 euro gekost hebben. In plaats daarvan werd in het Kyoto-huis 1350 euro extra uitgegeven aan isolatiemateriaal, 750 euro aan beter isolerend glas en koepels, 1150 euro aan ruwbouw en afwerkingsmateriaal. Vier individuele gevelkachels kostten geïnstalleerd 3000 euro. Kortom, een netto-meeruitgave van 0 (NUL) euro ten opzichte van een identieke renovatie in standaarduitvoering.

En de toestellen? De nieuwe elektrische apparaten zijn iets duurder dan de standaardmachines. Wasmachine en droogkast kostten iets meer dan standaardmachines. Spaarlampen zijn duurder maar gaan veel langer mee. De zonnecellen - een geboortegeschenk voor zoon Thijs, geplaatst in 2002 - kostten 1880 euro. Samengevat: de totale extrakosten wat betreft de toestelkeuze komen op 2600 euro.

En de besparing? Maar: de besparing is enorm. De vorige, bejaarde bewoonster had de gewoonte haar water- en energieverbruik maandelijks te registreren. Dat laat vandaag toe een perfecte vergelijking te maken. Zo bedroeg het gemiddelde aardgasverbruik tussen 1 februari 1997 en 1 februari 2004 2000 m³ per jaar. Vandaag bedraagt dit 743 m³ per jaar. En dat terwijl de bewoonde oppervlakte is vergroot én er vandaag vier mensen wonen in plaats van één iemand. "Kortom", zo stelt Vera Dua (Groen!), "het Gentse Kyoto-huis bewijst dat bezorgdheid voor het milieu en bezorgdheid voor de portemonnee perfect samen gaan. Het Gentse Kyoto-gezin verbruikt tot zes keer minder elektriciteit dan een gemiddeld gezin en vier keer minder aardgas. Het stoot dus ook veel minder broeikasgassen uit. Maar het comfort is niet verminderd - "het is zelfs beter geworden", zeggen de bewoners zelf - en dat alles is gerealiseerd zonder een extra meerkost."