| |Nr. |2005-057 | | |Arnhem|14 februari | | |, |2005 |overleggroep baggerberging ingensche waarden opgeheven Discussie-aanpak is goed bevallen
De overleggroep Ingensche Waarden heeft op 3 februari haar discussies afgerond. De zorgen en kritiekpunten rondom de voorgenomen baggerberging zijn in een aantal bijeenkomsten voldoende uitgediept en besproken. De overleggroep heeft in haar afrondende vergadering de conclusies en leerpunten meegedeeld aan milieugedeputeerde Aalderink die deze laatste bijeenkomst bijwoonde. Ook hebben de groeperingen afzonderlijk hun mening over de gesprekken naar voren gebracht. Hoewel de zorgen en kritiekpunten niet zijn weggenomen, zijn ze wel helder op tafel gekomen en uitgebreid besproken. Daardoor kunnen ze heel expliciet worden meegenomen in de beoordeling van de mogelijke vergunningaanvraag.
Henk Aalderink is blij met de helderheid van de standpunten. De deelnemende milieugroepen (Buren en Rhenen) bedankt hij uitdrukkelijk voor de bereidheid om het gesprek aan te gaan, en voor de energie die zij in het overleg hebben gestoken. Aalderink vindt het nog steeds jammer dat andere groepen in de omgeving en de gemeente niet bereid waren aan het overleg deel te nemen. Maar het gesprek dat wél heeft plaatsgevonden, bewijst voor hem het belang van dit soort processen. "Een breed gesprek leidt naar mijn stellige overtuiging tot een betere besluitvorming, op een manier die ook het belang van de omgeving dient."
Bij de behandeling van een vergunningaanvraag moet de provincie vooral beoordelen of het belang van de bescherming van het milieu gewaarborgd is. Daarnaast moet ze bij haar besluiten ook een goede afweging maken tussen allerlei andere belangen. Om van al die belangen en meningen te kunnen kennisnemen, is de overleggroep opgericht. Op deze manier wordt veel informatie verzameld die een rol zal spelen bij de provinciale besluitvorming.
De overleggroep is onder leiding van een onafhankelijk voorzitter in juni 2004 gestart. Het doel was om, los van de formele vergunningprocedure (die procedure start als de vergunningaanvraag binnenkomt), de grootst mogelijke ruimte te geven aan een gestructureerd gesprek over het initiatief van de baggerberging, en de belangen van en mogelijke nadelen en risico's voor de omgeving. Aan de hand van een aantal thema's zijn de zorgen en kritiekpunten uitgediept en besproken. Er zijn pittige en zeer zinvolle discussies gevoerd op een open (eerlijke) en respectvolle manier. De deelnemers zijn het lang niet altijd eens geworden. Waar ze het wel over eens zijn is dat goed is om op deze wijze het gesprek echt aan te gaan.
De resultaten van de overleggroep zullen worden gebruikt bij de beoordeling van de vergunningaanvraag door het dagelijks bestuur van de provincie. Die beoordeling kan leiden tot het verlenen dan wel afwijzen van een vergunning. De verwachting is dat de aanvraag het komend voorjaar wordt ingediend. Op basis van het overleg dat gaande is tussen provincie en intitatiefnemer wordt verwacht dat in die vergunningaanvraag geen sprake is van plannen voor diepere ontzanding of zandscheiding ter plaatse.