Vereniging van Effectenbezitters



Prefhouders stellen Unilever aansprakelijk

Persbericht | 14-02-2005

Conversie cumprefs op 15 februari nabeurs

Op 10 februari jl. heeft Unilever besloten de cumulatief preferente aandelen (nominaal 5 eurocent) die in 1999 zijn uitgegeven in het kader van het superdividend te converteren in gewone aandelen. Dit zal gebeuren op 15 februari a.s. nabeurs en geschiedt in de verhouding 1 gewoon aandeel voor 11,2 preferente aandelen. Unilever gaat over tot deze conversie ondanks het onderzoek dat op last van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam gaande is naar de gang van zaken rond deze preferente aandelen. Een groep prefhouders heeft op Unilever op 3 juni 2004 gesommeerd om niet tot conversie over te gaan.

Deze conversie is naar het oordeel van de groep in strijd met de verwachtingen die Unilever structureel in het leven heeft geroepen en in stand heeft gehouden. Deze groep prefhouders heeft op 12 juli 2004 een enquêteverzoek ingediend, dat op 21 december 2004 werd toegewezen. De Ondernemingskamer gaf aan dat er gegronde redenen zijn te twijfelen aan een juist beleid bij Unilever op dit punt. Unilever heeft met de nu aangekondigde conversie de sommatie van de groep prefhouders naast zich neergelegd, en heeft er voor gekozen de uitkomst van het onderzoek niet af te wachten.

Schade becijferd op 2 euro per pref

Op vrijdag 11 februari 2005 heeft de groep Unilever en haar topman Burgmans bericht Unilever N.V. aansprakelijk te houden voor hun schade en kosten als gevolg van het niet nakomen van de gewekte verwachtingen respectievelijk het verschaffen van misleidende informatie. Het gaat hierbij per preferent aandeel afgezien van bijkomende kosten om het verschil tussen 6,58 euro per juni 2004 en de opbrengst of de conversiewaarde. Bij een beurskoers van 50,70 euro valt de conversiewaarde te becijferen op 4,58 euro en de schade exclusief kosten op 2 euro per preferent aandeel. Voor het totale aantal preferente aandelen (210 miljoen) bedraagt de schade derhalve 420 miljoen euro.

De groep heeft Unilever verzocht en gesommeerd om binnen 10 dagen schriftelijk te bevestigen dat Unilever deze aansprakelijkheid erkent. Bij gebreke daarvan zal de groep zich vrij achten om passende (rechts)maatregelen te treffen.

Consequenties voor de prefhouders.

Inmiddels hebben veel prefhouders gevraagd of het in het kader van deze actie noodzakelijk is hun preferente aandelen vast te houden. Na overleg met de advocaten kan worden aangegeven dat zij het thans niet noodzakelijk achten dat de preferente aandelen of de na conversie te verkrijgen (certificaten van) gewone aandelen worden aangehouden.

Namens de groep,

Vereniging van Effectenbezitters




---