Gemeente Groningen

maandag 14 februari:
Gemeentelijke belastingaanslag op komst

maandag 14 februari:
Gemeentelijke belastingaanslag op komst

In de loop van volgende week krijgen de meeste eigenaren en huurders van woningen en bedrijfspanden de jaarlijkse gemeentelijke belastingaanslag in de bus. Het gaat onder meer om de onroerende-zaakbelasting (OZB). Als gevolg van de sterk gestegen WOZ-waarde valt de OZB voor de meeste eigenaren en huurders van woningen hoger uit dan vorig jaar. Zij gaan gemiddeld 8% meer betalen. De huurders van corporatiewoningen zien de OZB met gemiddeld 14% stijgen. Bij bedrijfspanden bedraagt de toename gemiddeld 12%. Overigens staat de nieuwe WOZ-waarde voor het eerst ook op het aanslagbiljet. Eigenaren en huurders ontvangen niet langer een aparte WOZ-beschikking.

Met ingang van 2005 geldt een nieuwe WOZ-waarde. De gemeente stelt deze waarde periodiek vast op grond van de Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ). In de gemeente Groningen is de waarde van een woning gemiddeld met 62% gestegen in vergelijking met de vorige waardebepaling in 1999. De waarde is medebepalend voor het bedrag dat eigenaren en huurders aan OZB betalen. De andere factor vormen de OZB-tarieven. Als reactie op de sterk gestegen WOZ-waarde heeft de gemeenteraad besloten om de OZB-tarieven te verlagen.

Bedrijfspanden zijn minder in waarde gestegen dan woningen. Dit zou betekenen dat de OZB-aanslag voor bedrijven door de lagere tarieven omlaag zou gaan. Dat vindt de gemeente ongewenst in een jaar waarin bewoners juist meer gaan betalen. Het tarief voor bedrijfspanden is daarom aangepast. Bedrijven gaan in 2005 gemiddeld 12% meer OZB betalen. Dat is nog altijd minder dan de verhoging voor veel huurders, maar de wet staat een groter verschil in tarieven voor woningen en bedrijfspanden niet toe.

De waarde van goedkopere woningen is gemiddeld meer gestegen dan de waarde van duurdere huizen. Het is echter wettelijk niet mogelijk om bij het opleggen van de belastingaanslag onderscheid te maken tussen bepaalde categorieën woningen.

Door specifieke omstandigheden kunnen bepaalde huizen soms fors meer in waarde zijn gestegen dan gemiddeld. Hierdoor zou ook de OZB-aanslag extra hoog uitvallen. Om te voorkomen dat deze bewoners met een te grote stijging ineens te maken krijgen, heeft de gemeenteraad de zogeheten ingroeiregeling vastgesteld. Hierdoor stijgt de OZB-aanslag in 2005 met maximaal 15% ten opzichte van 2004.

Huishoudens met een inkomen op het niveau van de bijstand en weinig vermogen zullen in principe niets merken van de OZB-verhoging. Zij komen namelijk in aanmerking voor kwijtschelding.