Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING 14 FEBRUARI 2005

12 nieuwe wegen naar welvaartsopbouw: de Vlaamse Regering werkt mee!

Wij verwelkomen de inhoud van de open brief van federaal Vice Eerste Minister Johan Vande Lanotte.

De Vlaamse Regering maakt in haar beleid en binnen haar bevoegdheden werk van deze 12 opgegeven 'wegen' en wil haar inspanningen in die richting in de komende jaren nog versterken.
Zij doet dat in het licht van de Lissabon-engagementen zoals voor Vlaanderen vertaald in het Pact van Vilvoorde, waarvan de komende week een tussentijdse balans beschikbaar zal zijn.


1. Bruggen tussen onderwijs en arbeidsmarkt:
- het werkgelegenheidsakkoord dat de Vlaamse Regering recent afsloot met de sociale partners voorziet in sterke maatregelen om meer jongeren vanuit het alternerend leren aan een stageplaats of een werkervaringsplaats te helpen
- de Vlaamse Regering werkt aan een herwaardering van het beroeps- en technisch onderwijs en implementeert onderwijsvernieuwingsprojecten zoals 'Accent op talent'.


2. Het aantal mensen in Vlaanderen van 22 tot 64 jaar dat deelneemt aan een vorming groeit stelselmatig. Met 10,8% (cijfer 2004) zitten we inmiddels met Vlaanderen duidelijk boven het EU-gemiddelde en er wordt verder aanzienlijk genvesteerd in de uitbreiding van de mogelijkheden ter zake.
Inzake knelpuntberoepen, voorziet het Vlaams werkgelegenheidsakkoord in 1.000 bijkomende opleidingen per jaar. Voor duizenden werkzoekenden komen er via een instapopleiding mogelijkheden op een tewerkstelling.


3. De Vlaamse Regering voert het innovatiepact uit. In 2005 is er opnieuw een aanzienlijke stijging van de kredieten O&O tot circa 847 miljoen euro in 'reguliere' begrotingsmiddelen. Daarnaast zal uit de opbrengst van de GIMV-aandelen een innovatiefonds met een startkapitaal van 75 mio euro worden opgericht teneinde de nog te geringe omzetting van innovatie in nieuwe bedrijven en arbeidsplaatsen te bevorderen. Vlaanderen (privaat en publiek) haalt anno 2005 ongeveer 2,67% wat inderdaad meer is dan Belgi (2,17%) en de EU (1,93%). De 3%-norm zal door de Vlaamse Regering tijdens deze legislatuur worden gehaald.


4. De omzetting van onderzoek in patenten in het high tech-segment is inderdaad nog te gering, hoewel voor Vlaanderen veel hoger dan het cijfer opgegeven in de nota van de federale Vice Eerste Minister.


5. Onder meer via Arkimedes en het op te richten innovatiefonds worden bijkomende middelen vrijgemaakt niet alleen voor opstart maar ook om groeikapitaal ter beschikking van KMO's te stellen. Hierbij gaat het met medewerking van de private belegger om meer dan 225 mio euro. Ook het Vlaams Agentschap Ondernemen (n loket + account management) zal het opstarten of uitbreiden van ondernemingen vergemakkelijken.


6. De Vlaamse Regering hecht veel belang aan een goed werkende arbeidsmarkt. Het actief begeleiden en helpen van werkzoekenden via de zgn. sluitende aanpak vanuit de VDAB is daartoe een belangrijk element. Ook de maatregel die zij nam (zgn. rugzakje, premie in het kader van actieve herplaatsing ) t.v.v. oudere werknemers past in die zorg. De Vlaamse Regering verwacht dat de federale regering op grond van de open brief werk maakt van bijkomende maatregelen om de arbeidsmarkt verder te dynamiseren.


7. De zorg voor het dichtslibben van het verkeer is heel terecht. Onder meer via de investeringen in Antwerpen, de aanpak van de missing links, het Startproject voor de regio Zaventem, investeringen in openbaar vervoer (De Lijn) en binnenvaart en de prefinanciering van spoorinvesteringen wil de Vlaamse Regering mee inspelen op die zorg.

De Vlaamse Regering wil in het verlengde van de hierboven reeds opgegeven beslissingen en initiatieven onderzoeken hoe zij zich het best kan inschrijven in een geconcerteerde actie van de verschillende regeringen om de slagkracht van onze economie te versterken en meer mensen kansen op werk te bieden.

persinfo : Miet Deckers, woordvoerster van de minister-president - tel. 02 552 60 00 e-mail: persdienst.leterme@vlaanderen.be