Gemeente Oostzaan

15 februari 2005

-Atelierruimte gezocht!
-Verordening Voorzieningen Gehandicapten
-Gewijzigde financiële verordening
---

Atelierruimte gezocht!
Het voorste gedeelte van de Kerkbuurtschool (Kerkbuurt 5) wordt wegens zijn slechte staat half mei gesloopt. Het gaat om het gedeelte waar nu nog de Straathoekwerker en de vereniging S.O.K. (samenwerkende Oostzaanse kunstenaars) gehuisvest zijn. Helaas kunnen wij de kunstenaars geen alternatieve atelierruimte aanbieden. Daarom willen we u vragen of u in het bezit ben van een ruimte die als atelier dienst kan doen. Wij beseffen dat sommige mensen een emotionele binding hebben met de Kerkbuurtschool. Uiteraard zullen wij u uitgebreid inlichten voordat de school gesloopt wordt. De gemeente denkt nog na over een manier om iedereen de gelegenheid te bieden om afscheid te nemen van hun oude school. Voor meer informatie en het aanbieden van ruimte kunt u contact opnemen met mevrouw Stam, gemeente Oostzaan, tel. 075-6847712.


---

Verordening Voorzieningen Gehandicapten Op 31 januari 2005 heeft de gemeenteraad de gewijzigde verordening Voorzieningen Gehandicapten vastgesteld. Met deze verordening heeft de gemeente de Wet Voorzieningen Gehandicapten uitgewerkt in concrete regels en maatregelen. Hieronder leggen wij kort uit welke nieuwe regels in de verordening zijn vastgesteld;
1. Kleine woonvoorzieningen, die verkrijgbaar zijn in de reguliere handel, zoals verhoogde toiletpotten en kleine beugels, worden niet meer vergoed. Speciale beugels, zoals statiefbeugels, worden nog wel vergoed. Sommige verhuurders van huurwoningen zullen mogelijk de kleine woonvoorzieningen, alsmede de montage ervan, gaan vergoeden of hebben hier al een regeling voor. U kunt bij uw verhuurder informeren of die dat wil of gaat doen.
2. Voor scootmobielen, die harder kunnen rijden dan 12 kilometer per uur, wordt voortaan een eigen betaling gevraagd van 300,-. Dergelijke scootmobielen zijn vergelijkbaar met een fietsvoorziening en daarom wordt er een betaling gevraagd voor de prijs van een gemiddelde fiets, net zoals dat al lang het geval is met een driewielfiets. Als u de scootmobiel weer inlevert, omdat u hem niet meer nodig heeft, dan krijgt u een bedrag terug, afhankelijk van de afschrijvingsduur en de staat van de scootmobiel.
3. Voor scootmobielen, die langzamer gaan dan 12 kilometer per uur, wordt geen betaling of borg gevraagd. Wel zal regelmatig een heronderzoek worden gedaan om te vragen of de voorziening nog bevalt en gebruikt wordt. De scootmobielen worden immers in bruikleen verstrekt.

4. Voor vervoer buiten de regio Zaanstreek/Waterland kunnen Wvg-gerechtigden tot een maximum van vijf zones vanaf de eigen woning de vervoerskosten van Connexxion of de Belbus declareren, onder aftrek van een eigen bijdrage ter hoogte van de betreffende hoeveelheid zones blauwe strippenkaart. Dit kunt u doen bij RIO Zaanstreek met een declaratieformulier. Hier is nu een maximum te declareren bedrag aan gesteld van 250,-.

5. Voor de aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats met kenteken wordt voortaan een eigen bijdrage gevraagd. Deze bedragen zijn als volgt:

* nieuw aan te leggen parkeerplaats 185,-
* verplaatsing en overname 85,-

* gewijzigd kentekenbord 55,- (het afhalen en zelf aanbrengen van een gewijzigd kentekenbord kost niets)

Wvg-gerechtigden met een bruikleenauto en degenen die een leefkilometervergoeding hebben op grond van de verordening, hoeven geen eigen bijdrage voor een gehandicaptenparkeerplaats te betalen, want zij hebben een laag inkomen. De gemeenteraad heeft daarnaast besloten dat er minimabeleid moet komen voor degenen die niet in staat zijn om de eigen bijdragen of de kleine woonvoorzieningen zelf te betalen. De gemeente werkt dit verder uit.

De bovenstaande opsomming is een samenvatting van de nieuwe regels die zijn opgenomen in de verordening. De teksten van de verordening zelf, zijn maatgevend voor het verstrekken van gemeentelijke bijdragen voor gehandicaptenvoorzieningen. De verordening Voorzieningen Gehandicapten ligt voor iedereen ter inzage op het gemeentehuis. RIO Zaanstreek voert het gemeentelijke voorzieningenbeleid voor gehandicapten uit. Als u een voorziening nodig heeft, kunt u daar een aanvraag indienen via telefoonnummer 0800 - 22 33 44 5. Ook kunt u, voor informatie of bij aanvragen, de hulp inroepen van de medewerkers van het Informatie- en Serviceloket Zorg en Welzijn. Er is spreekuur in de ruimte van Evean in De Kolk op maandagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur en op donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur. Telefoonnummer 06 - 533 655 68. Email: info.loket.oostzaan@smdzw.nl.


---

Gewijzigde financiële verordening In zijn vergadering van 31 januari 2005 heeft de gemeenteraad van Oostzaan twee wijzigingen doorgevoerd in de financiële verordening Oostzaan. Belangrijkste reden is om met de term rechtmatigheid bij de accountantscontrole aan te sluiten op de algemeen geldende regels. De gewijzigde verordening treedt met deze publicatie in werking en ligt ter inzage op het gemeentehuis