Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Integratie Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 4 februari 2005

Behandeld


- Karin Wester


Kenmerk


- DIE - 042/05

Telefoon


- 070 348 5462


Blad

Fax


- 070 348 6381


Bijlage(n)


- 1


- - karin.wester@minbuza.nl


Betreft

Geannoteerde agenda van de informele bijeenkomst van bewindslieden verantwoordelijk voor Ontwikkelingssamenwerking, 14 en 15 februari 2005


-

Conform de bestaande afspraken heb ik de eer u hierbij de geannoteerde agenda van de informele bijeenkomst van bewindslieden verantwoordelijk voor ontwikkelingssamenwerking van 14 en 15 februari aan te bieden.


- - - - -


-
De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Geannoteerde agenda van de informele bijeenkomst van bewindslieden verantwoordelijk voor Ontwikkelingssamenwerking, 14 en 15 februari 2005

Op 14 en 15 februari zal in Luxemburg een informele bijeenkomst plaatsvinden van Europese bewindslieden verantwoordelijk voor Ontwikkelingssamenwerking. Er zal gesproken worden over de inspanningen van de Europese Unie ten aanzien van de door de Tsunami getroffen landen. Daarnaast staat een aantal thema's op de agenda die de komende tijd de ontwikkelingsagenda zullen bepalen, zoals de strijd tegen HIV/Aids, de Millennium Development Goals en herziening van het beleidskader voor ontwikkelingssamenwerking van de Europese Gemeenschap.

De informele Ministeriële bijeenkomst zal opvolging geven aan de Raadsconclusies ten aanzien van de Tsunami van 7 en 31 januari jl. Op 31 januari heeft de Raad een Actieplan aanvaard waarin voorstellen zijn opgenomen voor noodhulp; voor de hulpverlening op middellange en lange termijn aan de getroffen landen; en voor de rol van de Europese Unie ten aanzien van mogelijke toekomstige soortgelijke rampen binnen en buiten de Europese Unie. Inzake de hulpverlening op middellange en lange termijn voert de Wereldbank momenteel een needs assessment uit in samenspraak met de getroffen landen. Voor Nederland is een belangrijk uitgangspunt dat de wederopbouw moet worden geënt op prioriteiten die door de getroffen landen zelf zijn geformuleerd.

De informele bijeenkomst zal naar verwachting met name spreken over de inzet van Europese middelen voor noodhulp en wederopbouw en de ontwikkelingsaspecten van het Actieplan.

In het bijzijn van dhr. Piot van UNAIDS zal gesproken worden over de strijd tegen HIV/Aids, een thema dat door de zes EU-voorzitterschappen van 2004 tot en met 2006 als prioriteit is aangemerkt. Het Luxemburgs voorzitterschap zal zich aansluiten bij hetgeen tijdens het Nederlandse voorzitterschap is afgesproken. Daarbij zal Luxemburg zich concentreren op twee trajecten.

Ten eerste betreft het de uitwerking van de recente Mededeling van de Commissie over een coherent Europees beleidskader voor externe actie ter bestrijding van HIV/Aids, tuberculose en malaria. Deze Mededeling is behandeld tijdens het Nederlands voorzitterschap. Hierbij is de Commissie opgeroepen voor april 2005 een nieuw Actieplan te presenteren ter bestrijding van HIV/Aids, malaria en tuberculose, waarin onder andere aandacht besteed zal worden aan de benodigde financiële middelen. Ten tweede zal het Luxemburgs voorzitterschap zich richten op de voorbereiding van de conferenties over de middelenaanvulling van het Global Fund to fight HIV/Aids, Tuberculosis and Malaria (GFATM). Het GFATM introduceert een (vrijwillig) systeem voor periodieke middelenaanvulling. De conferenties van 2005 hebben betrekking op financiering voor 2006 en 2007.

In aanwezigheid van de Administrator van UNDP, dhr. Malloch Brown, zal tijdens de informele ministeriële bijeenkomst worden gesproken over de Millennium Development Goals (MDG's). Medio januari verscheen het rapport Investing in Development - A Practical Plan to Achieve the Millennium Development Goals van het UN Millennium Project Team onder leiding van professor Sachs, Speciaal Adviseur inzake de MDG's van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Het rapport vormt onderdeel van de door de Verenigde Naties opgezette strategie ter bevordering van de MDG's en beoogt een haalbare aanpak te formuleren voor het realiseren van de MDG's. 2005 vormt een cruciaal jaar. In september zullen regeringsleiders de stand van zaken ten aanzien van de MDG's opmaken en concrete afspraken maken voor de periode tot 2015.

Tijdens de Ministeriële bijeenkomst zal een informele gedachtewisseling plaatshebben over het rapport en het te volgen traject. Binnenkort zal de Kamer een brief toegaan over de Nederlandse standpuntbepaling ten aanzien van het rapport. Elementen die Nederland in ieder geval in de discussie wenst te benadrukken zijn: de inzet van de internationale gemeenschap op de 0.7% norm (percentage van het Bruto Nationaal Product dat voor Official Development Assistance wordt aangewend); verbetering van de kwaliteit en de effectiviteit van de hulp; een doorbraak op handelsterrein; en beleidscoherentie ten behoeve van ontwikkeling. Deze elementen zijn terug te vinden in het rapport, maar zouden wat Nederland betreft nog sterker kunnen worden aangezet.

Tot slot zal de informele Ministeriële bijeenkomst spreken over het beleidskader voor ontwikkelingssamenwerking van de Europese Gemeenschap. De beleidsdoelstellingen van de Gemeenschap zijn vervat in het Development Policy Statement uit 2000. Armoedebestrijding wordt hierin als hoofddoelstelling geformuleerd en er worden zes prioritaire beleidsterreinen voor hulp van de Gemeenschap onderscheiden. De Raad en de Commissie hebben zich uitgesproken voor herziening en actualisering van deze Beleidsverklaring. Tijdens de informele Ministeriële bijeenkomst zal hierovereen eerste gedachtewisseling plaatsvinden. Nederland acht het van belang dat armoedebestrijding gehandhaafd wordt als kerndoelstelling van het ontwikkelingsbeleid van de Europese Gemeenschap. Daarnaast dienen deMillennium Development Goals en de committeringen die zijn gedaan tijdens de World Summit on Sustainable Development en de conferentie Financing for Development opgenomen te worden als leidraad voor het ontwikkelingsbeleid van de Gemeenschap. Tevens is Nederland van mening dat op basis van een evaluatie bezien dient te worden of de prioritaire beleidsterreinen bijstelling behoeven. De Commissie is voornemens om na consultaties met de lidstaten en andere betrokkenen een Mededeling te presenteren die de basis zal vormen voor de herziening van de Beleidsverklaring.

===