Ingezonden persbericht


7 februari 2005

Diaghilev events

Pianolaconcert Rex Lawson

Rex Lawson wereldberoemd pianolist speelt in Groninger Museum

De wereldberoemde Engelse pianolist Rex Lawson geeft met Denis Hall een pianolaconcert in het Groninger Museum. Het concert is op zondag 13 februari 2005 om 14.00 uur in het museum. Dit Diaghilev event is ter gelegenheid van de tentoonstelling "In dienst van Diaghilev".

Rex Lawson staat bekend als 's werelds meest vooraanstaande pianolist. In het Groninger Museum spelen Lawson en Denis Hall op de pianola stukken van Stravinsky zoals Le Sacre du Printemps, Fireworks en Etude pour Pianola. De pianolist houdt een inleiding bij de muziek omdat, zoals hij zelf zegt, "no-one ever understands the pianola properly".

Voor velen is de pianola nog een vrij onbekend instrument. Vóór de opkomst van de grammofoonplaat speelde de pianola in de muziekwereld een zeer belangrijke rol als geluidsdrager. Niet alleen speelden componisten en uitvoerende musici bestaande werken in, maar er werd ook direct voor dit instrument gecomponeerd. De Russische componist Igor Stravinksy componeerde gedurende een lange periode van zijn leven voor verschillende soorten pianolas. Hij componeerde zelfs een studie voor de pianola, namelijk Etude pour Pianola. Dit stuk werd deel van de begeleiding bij het ballet "Les Noces". Deze studie speelt Rex Lawson ook tijdens het concert. Dit concert is een unieke gebeurtenis in het Groninger Museum.

De tentoonstelling "In dienst van Diaghilev" is nog tot en met 28 maart 2005 te bekijken in het Groninger Museum. Geopend van dinsdag tot en met zondag van

10.00 - 17.00 uur

Kaarten

Het pianola concert is in het Coop Himmelb(l)au paviljoen in het Groninger Museum.

De kaarten kosten ¤ 6,- (excl. Entree Groninger Museum).

Studenten (op vertoon van collegekaart) en vrienden ¤ 5,- (excl. Entree Groninger Museum). De kaarten zijn te koop bij de kassa en bij de informatiebalie in het Groninger Museum.

Met dank aan: H.P. Steenhuis piano's en vleugels.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerda Vrugteman (aanwezig van dinsdag t/m vrijdag) in het Groninger Museum, telefoonnummer: 050 - 3666 555

Internet

www.rexlawson.com

www.groningermuseum.nl

Bijschrift foto: Rex Lawson, www.rexlawson.com

Nu in het / Now in the Groninger Museum

11 december 2004 - 28 maart 2005:
In dienst van Diaghilev

11 December 2004 - 28 March 2005:
Working for Diaghilev

4 september 2004 t/m 13 maart 2005:
Keerpunt - Keuze uit het aankoopbeleid van Jos de Gruyter

4 September 2004 - 13 March 2005:
Turning Point - Selection of the acquisition policy of Jos de Gruyter