Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: De Olieman (deel 2)

Onderwerp: De Olieman (deel 2)
Uitzenddatum: Zo. 13 februari 2005, 20.15u
Verslaggeving: Cees Overgaauw

Vanavond het tweede deel van de biografie over Walraven van Hall, alias De Olieman. Hij is het smeersel in de raderen van de illegaliteit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe kwam hij aan het benodigde geld voor de financiering van het verzet?

Bekijk alvast de promo >>

'Mysterieuze leider'
âDe mysterieuze leider van het hele Nederlandse verzet,â zo omschrijft historicus en schrijver Geert Mak de hoofdpersoon. Het is het verhaal over een man, die een beetje verloren is geraakt in de geschiedschrijving. Ten onrechte, zo blijkt.

Smeersel
Hij is het smeersel in de raderen van de illegaliteit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn naam: Walraven van Hall, alias Van Tuyl, alias Barends, alias oom Piet, alias⦠De Olieman.

Bankier van het verzet
Walraven van Hall, roepnaam Wally, heet ook wel âDe bankier van het verzetâ. Zijn werkzaamheden zijn divers: zo is hij sponsor van knokploegen, maar hij biedt ook hulp aan joodse onderduikers. Vooral in het beslissende oorlogsjaar 1944 vergt dat veel creativiteit.

Spoorwegstakers
Zijn financiële organisatie dreigt te bezwijken als hem in september 1944 ook nog eens gevraagd wordt de spoorwegstakers te betalen. Die eisen hun volledige loon, plus kerstgratificatie.

Grootste bankroof uit Nederlandse geschiedenis
Dan slaagt De Olieman erin de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis te plegen. Bij De Nederlandsche Bank nog wel. In de oorlogsjaren is daar de fanatieke nazi Rost van Tonningen de baas.

Bankroof bevestigd
De grootste bankroof aller tijden? In Netwerk wordt dat bevestigd door de huidige president van de bank: Nout Wellink. Hij is de eerste president, die openlijk praat over die formidabele roof uit de kluizen van zân eigen bank.

Grote rol
Historici gaan er vanuit dat Wally van Hall een grote rol had kunnen spelen in het naoorlogse Nederland. Zelfs het ambt van minister-president wordt genoemd. Maar zover is ât nooit gekomen. Wally van Hall is verraden door een medewerker. Op 12 februari 1945, precies 60 jaar geleden, is hij gefusilleerd.

Deel 1
Het eerste deel van De Olieman is vrijdag 11 februari uitgezonden. Bekijk deel 1 >>
Links:
Biografie van Walraven van Hall
Werkstuk over Van Hall (door achterkleinzoon)
Historisch Adviesbureau '30-'45
Verzetsmuseum Amsterdam
Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon
Geld-+Bankmuseum
Zij kozen voor verzet (informatie voor scholieren)
NIOD - Instituut voor Oorlogsdocumentatie
Documentatiegroep 40-45