Gemeente Amsterdam

Artis steunt schildpadden

10 februari 2005 - Djoe Lan Tan

Het gaat namelijk niet goed met de wereldwijde schildpaddenpopulatie. Als er nu niets wordt gedaan, zijn er over 30 jaar geen schildpadden meer. Op zaterdag 12 februari start in Artis daarom de `Shellshock-campagne' ter bescherming van de schildpadden.

Schildpad
Artis levert met de campagne een bijdrage aan de bewustwording van deze crisissituatie en zamelt geld in voor diverse internationale schildpadprojecten.

Schminken als een schildpad

In de voorjaarsvakantie van zaterdag 12 t/m zondag 20 februari wordt in het Reptielenhuis extra veel informatie gegeven over schildpadden, hun natuurlijke leefomgeving en gedrag. Ook kunnen de bezoekers in Artis raden naar het gewicht van de grootste Aldabra reuzenschildpad en kunnen kinderen zich als schildpad laten schminken.

Schildpadden worden al eeuwen door de mens in het wild gevangen voor voedsel of vanwege hun vermeende medicinale waarde. Geschat wordt dat alleen al in China jaarlijks 12 miljoen schildpadden uit de natuur worden gehaald. Een andere bedreiging is het versnipperen of zelfs verdwijnen van hun natuurlijke leefgebieden.

De grootste schildpad in Artis

Een allergrootste soorten landschildpadden ter wereld is de Aldabra Reuzenschildpad. Ze kunnen 150 jaar oud en 250 kilo zwaar worden. Ze leven oorspronkelijk op het atol Aldabra tussen Afrika en Madagaskar en ze zijn uitgezet op de Seychellen. Reuzenschildpadden zijn zeldzaam en beschermd.

De grootste schildpad in Artis weegt meer dan 200 kilo. Hij is ingekomen van handelaar op 14 mei 1975 uit Aldabra. Zijn geboortejaar wordt geschat op 1944, nu dus 61 jaar. Dit is echter een ruwe schatting, aangezien het dier zonder informatie over geboortedatum in Artis aankwam. Het dier kan ook wel 75 jaar zijn. De Shellshock-campagne loopt tot september en speelt dit jaar een belangrijke rol in Europese dierentuinen die zijn aangesloten bij de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). De vorige campagne leverde EUR 500.000 op voor internationale projecten ter bescherming en behoud van tijgers.
© Gemeente Amsterdam