Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Wereld Natuur Fonds
Onder embargo tot: 01.00 uur, 11 februari 2005

OFFICIËLE START KYOTO: ÉÉN HORDE GENOMEN, NOG NEGEN TE GAAN

Aan de vooravond van de officiële inwerkingtreding van het Kyoto Protocol - op 16 februari - kan volgens het Wereld Natuur Fonds van een echte jubelstemming geen sprake zijn. Weliswaar is een eerste, cruciale stap gezet nu Kyoto eindelijk formeel van start gaat, maar er zijn nog 9 belangrijke vervolgstappen nodig om klimaatverandering op daadkrachtige en effectieve wijze tegen te gaan.

Uit tal van onderzoeken blijkt dat de wereldwijde temperatuurstijging onder de 2 ºC moet blijven om dramatische klimaatverandering te voorkomen. Een grotere temperatuurstijging zal zeer waarschijnlijk leiden tot onder andere grootschalig verlies van biodiversiteit, zoetwatertekorten voor miljarden mensen in het Himalaya gebied door smeltende gletsjers, het afsterven van koraalriffen, zeespiegelstijging en een toename van extreem weer wereldwijd.

Om onder deze grens te blijven zijn volgens het Wereld Natuur Fonds drastische maatregelen nodig: industrielanden moeten hun CO2-uitstoot met 80% terugdringen voor 2050, en wereldwijd moet de uitstoot van CO2 voor 2050 met 50% afnemen. In het huidige Kyoto Protocol is als eerste stap afgesproken dat industrielanden hun uitstoot voor 2012 zullen terugdringen tot minstens 5% (Nederland 8%) onder hun uitstoot-niveau van 1990.

Een dergelijke drastische terugdringing van CO2-uitstoot is niet eenvoudig te realiseren, maar volgens het Wereld Natuur Fonds absoluut niet onhaalbaar. Het Wereld Natuur Fonds heeft de 9 stappen die de 'Kyoto-club' (alle landen die Kyoto hebben ondertekend, inclusief 39 industrielanden) nog moet nemen om van het Protocol een succes te maken op een rij gezet. Dit stappenplan omhelst onder andere*:


- uitstoot terugdringen van de elektriciteitssector, een sector die alleen al verantwoordelijk is voor 37% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Binnen deze sector ligt een enorm potentieel aan uitstoot-reductie door over te stappen van kolen en olie naar duurzame energiebronnen;


- het Europese emissiehandelssysteem tot een succes, en daarmee een goed voorbeeld maken door eerlijke en tegelijk ambitieuze doelstellingen te formuleren;


- ontwikkelingslanden ondersteunen bij de inzet van schone en efficiënte technologieën;


- de druk op 'Kyoto-weigeraars' Amerika en Australië opvoeren, bijvoorbeeld door samen te werken met de progressieve partijen, staten en bedrijven in deze landen, om bij te dragen aan de wereldwijde terugdringing van CO2-uitstoot;


- vooruitdenken en plannen om een ambitieus en effectief vervolgplan klaar te hebben voor de periode na 2012 (als het Kyoto Protocol afloopt).

"Het Wereld Natuur Fonds roept Nederland op om binnen de Kyoto-club leiderschap te tonen. Bijvoorbeeld door er op aan te sturen dat de EU in ieder geval een ambitieuze en geloofwaardige onderhandelingspositie ontwikkelt voor de periode na 2012" aldus Sible Schöne, klimaatdeskundige van het Wereld Natuur Fonds.

Het Wereld Natuur Fonds waardeert de inzet van Van Geel die is gericht op 30% emissiereductie in 2020. Uit oogpunt van geloofwaardigheid dient deze doelstelling echter nog wel te worden onderbouwd met een concreet maatregelenpakket. Daarnaast kan en moet de EU volgens het Wereld Natuur Fonds zelf al het voortouw nemen door forse aanscherping van haar energiebesparingsbeleid, het vergroten van de markt voor duurzame energie en versterking van de samenwerking met ontwikkelingslanden.**

////////////////////////////