CDA

11-02-05
Donner: Geweld als opvoedingsmiddel is niet acceptabel Kindermishandeling is een ernstig maatschappelijk probleem. Minister Donner heeft daarom een wetsvoorstel ingediend om dit aan te pakken.

Schattingen spreken van tussen de 50.000 tot 80.000 kinderen die jaarlijks in Nederland het slachtoffer zijn van kindermishandeling. Daarvan zouden er naar schatting enkele tientallen per jaar overlijden. Op dit moment loopt er onderzoek naar de omvang van kindermishandeling. De resultaten worden begin 2006 verwacht.

Minister Donner vind dan ook dat ouders de verplichting hebben hun kinderen te verzorgen en op te voeden zonder toepassing van geestelijk of lichamelijk geweld of van enige ander vernederend behandeling. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie, dat een bijdrage moet leveren aan de preventie van kindermishandeling. De ministerraad heeft op vrijdag 11 februari met het voorstel ingestemd.

Het primaire doel van het wetsvoorstel, dat wordt opgenomen in het Burgerlijk Wetboek onder het ouderlijke gezag, is een norm stellen. Daarnaast moet het nieuwe artikel ouders bewust maken van de manier waarop zij grenzen stellen aan hun kinderen. Niet iedereen hanteert dezelfde maatstaf. Er zijn ouders die geweldgebruik, dat over het algemeen wordt aangeduid als ernstige mishandeling kwalificeren als een verantwoord correctiemechanisme. Het is daarom moeilijk aan te geven wanneer een tik geweld is of niet, want hoe zwaar mag een tik zijn? Donner zegt dat de overheid niet kan en zal optreden bij de eerste de beste bestraffing van een kind. Een kind kan niet onder toezicht worden gesteld omdat zijn ouders hem een enkele tik hebben gegeven.

Het wetsvoorstel wijzigt de strafbaarstelling van kindermishandeling in het wetboek van strafrecht niet. Donner verwacht wel dat van de expliciete normstelling in het Burgerlijk Wetboek een reflexwerking zal uitgaan. Een verdachte van kindermishandeling kan door de normstelling moeilijker bij de rechter een beroep doen op het ouderlijke tuchtrecht als rechtvaardigingsgrond.