Gemeente Gouda


op weg naar optimale bestuurskracht zesde rapport gereed (14/02/2005)

Vrijdag 11 februari heeft het adviesbureau Bestuur & Management Consultants (BMC) haar rapport Op weg naar optimale bestuurskracht aangeboden aan de gemeentebesturen van de Zuidplasgemeenten: Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Waddinxveen, Zevenhuizen-Moerkapelle en Gouda. Onderzoeksvraag van het zesde rapport luidde: Hoe staat het met de bestuurskracht als geheel, in relatie met de toekomstige opgaven op grond van de autonome ontwikkeling en in relatie met de Zuidplasontwikkeling in het bijzonder, teneinde voldoende invloed op deze ontwikkeling te kunnen uitoefenen.

Begin december 2004 bracht BMC afzonderlijke onderzoeksrapporten uit van de vijf Zuidplasgemeenten. Het zesde rapport vormt nu de afsluiting van het door BMC, op verzoek van de vijf gemeentebesturen, verrichte onderzoek. In het rapport doet het adviesbureau, op grond van de conclusies van de vijf individuele onderzoeken en toekomstige ontwikkelingen in het gebied, een aantal aanbevelingen voor samenwerking.

Gezien het belang voor de toekomst van de betrokken gemeenten hecht de gemeente Gouda aan een zorgvuldige analyse en bespreking van de uitkomsten van dit onderzoek. Het gemeentebestuur van Gouda bepaalt in de komende periode haar positie. Eerst is het rapport onderwerp van bespreking tijdens een werkconferentie van de gezamenlijke colleges. Vervolgens vindt een binnengemeentelijke terugkoppeling plaats en daarna een intergemeentelijke afweging van (voor en nadelen van) de samenwerkingsvarianten. Het gemeentebestuur van Gouda komt in de tweede helft van maart met een standpunt naar buiten.

Het rapport en de standpunten van alle vijf gemeentebesturen worden naar verwachting in mei met het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland besproken. In dat gesprek worden ook vervolgacties aan de orde gesteld en wordt de relatie tussen de bestuurlijke ontwikkelingen en het project RZG ter tafel gebracht.


-- einde bericht --